Maayke

Waar gaat jouw voorkeur wat betreft een gekookt eitje naar uit?

Een ei hoort erbij. Helemaal nu de paasdagen weer voor de deur staan, willen we graag een lekker gekookt eitje bij ons ontbijt hebben. Maar zit er nu eigenlijk verschil tussen een hard- of zachtgekookt ei? Het antwoord is: ja. Eén manier van een eitje koken is gezonder en wij gaan je uitleggen hoe dat zit.

Hard- of zachtgekookt ei

Ben jij een liefhebber van zachtgekookte eitjes? Dan hebben we goed nieuws voor je, want de zachtgekookte variant is gezonder de hardgekookte eieren. Er zijn twee redenen waarom je je eitje beter iets minder lang kan koken. Voordat we deze gaan onthullen is het eerst goed om te weten dat eieren lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en daar de vetverbranding mee stimuleert. Kook je je eieren lang zodat ze hardgekookt worden, dan verdwijnt de lecithine in de eieren en daarmee dus ook de positieve vetafbrekende eigenschap.

Gezondheidsvoordelen

Naast de lecithine, heeft een zachtgekookt eitje een betere cholesterolwaarde. Wanneer eieren langer worden gekookt, verhoogt dit de kans op atherosclerose. Dit is een ziekte waarbij vetten in de slagaderwand worden afgezet. Staan gekookte eieren dit jaar weer op tafel tijdens het paasontbijt? Dan kun je dus beter je eitje niet al te lang koken om de vele gezondheidsvoordelen van eieren door je lichaam op te laten nemen.

Lees ook: Zo maak je een inductiekookplaat blinkend schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Max Pixel