Robby

Is jouw gehakt nog veilig om te eten?

We hebben het allemaal weleens meegemaakt, je koopt gehakt om bijvoorbeeld een ovenschotel mee te maken, maar op het laatste moment kook je toch wat anders en het gehakt blijft onaangeraakt. Een paar dagen later wil je het alsnog gebruiken, maar het ziet er wat bruinig uit en je twijfelt of het nog wel goed is.

Wat te doen, weggooien of niet? Met deze tips weet je of je het gehakt nog kan eten, of dat het een enkeltje prullenbak verdient!

TGT of THT
In de eerste plaats moet je natuurlijk naar de houdbaarheidsdatum kijken, die staat er immers niet voor niets op. TGT betekent ‘te gebruiken tot’, als die datum verstreken is moet je het weggooien. THT betekent ten minste houdbaar tot en na deze datum kan je het vaak nog best eten. Maar soms twijfel je ook als de datum nog niet verstreken is! Volg dan deze stappen op:

  • Stap 1 > Ruiken: maak het pakje open en ruik aan het gehakt. Ruikt het vies? Weggooien! Ruik je niet meteen iets geks, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken. Ga door naar stap 2.
  • Stap 2 > Kijken: vers gehakt is roze, na een tijdje gaat het wat verkleuren. Als het bruinig of grijzig wordt wil dit niet meteen zeggen dat het niet meer eetbaar is. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn. Nog twijfels? Ga door naar stap 3.
  • Stap 3 > Voelen: voelt het vlees anders dan normaal, dat wil zeggen slijmerig of plakkerig? Weggooien.

Heb je al deze drie stappen doorlopen zonder eenduidige conclusie? Luister dan gewoon naar je onderbuikgevoel. Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en koop een nieuw pakje. Better safe than sorry!  Van bedorven gehakt kan je erg ziek worden, neem er dus geen risico’s mee.

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels