Handig om te weten: zo lang kun je koffiemelk bewaren

Jaimy Boer

Het is korter dan je had verwacht

Giet jij altijd wat koffiemelk in je koffie of heb je het alleen in huis voor visite? Dan is de kans groot dat er weleens klonten in zitten. Maar kun je deze dan nog wel nuttigen, of is het verstandiger om de melk weg te gooien? We zetten alles over koffiemelk voor je op een rijtje! 

Koffiemelk

Ten eerste is het goed om te weten wat koffiemelk eigenlijk is. Koffiemelk is melk waar water is uitgehaald. Hierdoor is het wat dikker en bevat het ook meer suiker. Soms is er ook nog melkeiwit of plantaardige olie toegevoegd. In de supermarkt kun je drie varianten kopen: volle, halfvolle en magere koffiemelk.

Houdbaar

Als je de verpakking dichtlaat, is koffie een behoorlijke tijd nog houdbaar. Hierdoor kun je de aangegeven houdbaarheidsdatum het beste aanhouden. Wanneer de verpakking al is geopend, dan kun je het 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en zelfs 2 maanden in de vriezer. Zet hem daarna wel meteen in de koelkast, zodat het niet alsnog kan bederven.

Bacteriën

Koffiemelk kan al bederven zodra je het openmaakt. Er komt namelijk lucht uit de omgeving bij en is hierdoor de inhoud van het pak niet meer steriel. Dat houdt in dat er in het pak bacteriën kunnen zitten die er daarvoor nog niet in zaten. Elke keer dat het pak gebruikt wordt, bestaat de kans dat er weer nieuwe bacteriën in het pak komen. Hierdoor bederft de koffiemelk en is het niet meer drinkbaar.

Controleren

Wil je controleren of de koffiemelk nog goed is? Dat is eigenlijk heel eenvoudig en hoef je de inhoud alleen maar te onderzoeken met je zintuigen. Zitten er brokken in de melk of ruikt het zuur? Dan kun je het weggooien. Twijfel je? Dan helpt het ook om een klein beetje te proeven.

Lees ook: Durf te vragen: hoe wordt cafeïnevrije koffie eigenlijk gemaakt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Fahmi Fakhrudin