Jasmijn

Zo zorgen ze er dus voor dat er ook een cafeïnevrije optie is

Een bakkie pleur: wij zijn er dol op. Helaas kleven er meerdere nadelen aan de cafeïne die in koffie zit, dus is het verstandig om er niet te veel van te drinken. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden, namelijk cafeïnevrije koffie. Hoe maakt men die koffie eigenlijk? Wij vertellen je over het proces.

Water met koolzuur

Koffiebonen bevatten van nature cafeïne. Het maken van cafeïnevrije koffie klinkt dan meteen als een uitdaging, want hoe haal je zo’n ingrediënt eruit? Er zijn verschillende methoden voor. Een methode die vaak wordt gebruikt, is dat de koffiebonen worden geweekt in water met koolzuur. De koolzuurbubbels nemen dan de cafeïne uit de bonen op. Helaas gaan de smaakelementen daarbij ook verloren. Er is echter een oplossing voor bedacht: het water wordt door een koolstoffilter gehaald. Dat zorgt ervoor dat de cafeïne eruit verdwijnt, terwijl de smaakelementen wel bewaard blijven. Het water wordt vervolgens verdampt, waarna de smaakelementen weer naar de gedroogde bonen gaan.

Makkelijkere methode

Een andere methode is dat de koffiebonen worden geweekt in een mengsel van water en ethylacetaat. Dat is een stof die uit fruit wordt gewonnen en die cafeïne opneemt (zonder dat de smaakelementen verloren gaan). Door het mengsel vervolgens te verhitten, verdampen het acetaat en de cafeïne. Deze methode is dus een stuk minder omslachtig dan de andere.

Niet per se beter voor je

Veel mensen drinken cafeïnevrije koffie omdat ze denken dat het gezonder is dan de ‘gewone’ variant. Dat is niet per se zo. De meeste mensen kunnen namelijk prima een paar kopjes koffie per dag drinken zonder daar last van te krijgen. Sterker nog: een paar kopjes koffie per dag zou juist gezond zijn en het risico op beroertes, diabetes of hartziekten verkleinen. Wel is het zo dat zwangere vrouwen, kinderen tussen de 13 en 18 jaar en vrouwen die borstvoeding geven het beste niet meer dan één kopje per dag kunnen drinken.

Lees ook: Stop je met koffie drinken? Dít is wat er dan met je lichaam gebeurt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao