Jaimy Boer

Wist je dit al?

De champignon is een paddenstoel die je zeker in je winkelmandje moet stoppen. De normale grijze rakkers zitten namelijk vol koper, en dat zorgt voor gezond bindweefsel in je huid, bloedvaten en kraakbeen. Ook bevat het de nodige vitamines, zoals vitamine B2 en B3. We kunnen dus wel stellen dat champignons van nature al een gezonde keuze zijn. Het enige dat champignons niet hebben, is vitamine D. 

Geen vitamine D

Champignons zitten al boordevol vitamines, maar dus geen vitamine D. Ze worden namelijk in het donker gekweekt en krijgen hierdoor niet de kans om het stofje ergosterol om te zetten in vitamine D. Hier is namelijk uv-licht voor nodig, zoals de zon. Wel is het zo dat als je champignons eet, het ergosterol alsnog in jouw lichaam komt en vanuit daar zelf vitamine D maakt.

Extra vitamine

Supermarkt Jumbo heeft hier iets op verzonnen: champignons met extra vitamine D. Deze kastanjechampignons hebben een tijdje onder een uv-lamp gestaan waardoor de ergosterol is omgezet in vitamine D. Dit kun je ook zelf thuis maken door een bakje champignons in de zon te zetten. De champignons drogen weliswaar uit, maar je krijgt hierdoor wel de nodige vitamines!

Waarom heb je meer vitamine D nodig?

Vitamine D draagt bij aan een positieve werking op je spieren en je immuunsysteem. Ook krijg je meer energie en sterkere botten en tanden. Reden genoeg dus om meer vitamine D binnen te krijgen. Dit kun je doen door champignons te eten, maar een wandeling doet ook zo zijn wonderen. Binnen een paar minuten heb je namelijk meer vitamine D binnengekregen dan je uit een doos champignons kunt halen.

Zin in champignons? Maak dan dit recept voor gevulde champignons met sjalotten en rode wijn 

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: FavorFlav, Tips en Weetjes | Beeld: Pixabay