13 maart 2019

Als je groentes kookt kunnen ze veel vitamines verliezen

Genoeg groente binnenkrijgen per dag kan best een opgave zijn. Het is echter wel belangrijk om genoeg groente te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoe je je groentes bereidt, heeft effect op de voedingswaarde, vooral als het gaat om vitamines en mineralen die in de groente zitten.

Groentes zitten tjokvol mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen.

Rauw versus gekookt

Het consumeren van rauwe groente zou gezonder zijn. Dit omdat groentes 20 tot 50 procent voedingsstoffen verliezen als ze gekookt worden. Toch heeft het koken van je groente wel een aantal gezondheidsvoordelen. Zo zijn gekookte groentes makkelijker om te verteren. Daarnaast krijgt onze spijsvertering het niet voor elkaar om alle stoffen uit rauwe groentes op te nemen. Zo ook Lycopeen, een stofje dat voornamelijk voorkomt in tomaten. Maar het lichaam neemt deze stof voornamelijk op als de tomaten gekookt zijn of verwerkt zijn in tomatenpuree. 

Vitamines behouden

Het heeft dus zowel voordelen als nadelen om je groentes rauw te consumeren of juist gekookt. Wil je liever niet de groente rauw eten, maar wel de vitamines behouden?  Dan kan door de volgende dingen te doen:

Stomen

De beste manier om vitamines te behouden is door ze niet te weken of te laten koken in vocht. Daarom biedt stomen een goede oplossing. Stoom de groentes tot ze zacht beginnen te worden en niet langer dan dat om de vitamines zoveel mogelijk te behouden.

Roerbakken

Tevens kun je ervoor kiezen om je groentes te roerbakken. Doe dit net als hierboven genoemd niet te lang en tot de groentes zacht beginnen te worden. Sauteren is overigens nog beter als je de vitamines en mineralen zo veel mogelijk wilt behouden.

Koken

De grootste boosdoener wat betreft vitamineverlies van groentes is door het te koken of te laten sudderen in vocht. Dit komt omdat het vocht veel van de vitamines van de groentes opneemt. Als je een soep maakt is dat geen enkel probleem, omdat je het water waarin de groentes zijn gekookt in dit geval ook binnenkrijgt. Als je graag je groentes kookt, kun je ze het beste in grote stukken koken om vitamineverlies te voorkomen. Zet bovendien een kookwekker om te voorkomen dat je eten langer kookt dan nodig is.

Lees ook: 7 tips om van oud brood een lekker hapje te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Our Everyday Life, Voedingscentrum, Gezondheidsnet | Beeld: Pixabay