Tjitske

Deze groenteresten verdienen geen enkeltje kliko!

Soms vinden we het jammer aan verse groente dat je er zo veel van weggooit. Bladeren, schillen en resten gaan allemaal de groene container in. Jammer, want veel hiervan is just zeer gezond en kun je prima verwerken in verscheidene gerechten. We hebben op een rijtje gezet welke groenteresten je nog prima kunt eten en hoe je dit verwerkt in in gerechten.

Verspilling is killing!

Kool

Vaak halen we de buitenste bladeren van koolsoorten zoals rode kool, Chinese kool en witte kool van de krop af en gooien dit weg. Waarom eigenlijk? Omdat er een beetje modder aan zit? Het is nergens voor nodig! Was de bladeren goed, zoals je eigenlijk ook met de rest van de kool doet, en snijd ze in reepjes. Kook of roerbak ze zoals je gewend bent. Koolbladeren zitten vol vitamine A, B en C, dus zonde als je dat weggooit!

Broccoli en bloemkool

Veel mensen snijden de roosjes van de bloemkool of broccoli af en gooien de stronken en bladeren weg. Waarom eigenlijk? De stronk van broccoli kun je prima in stukken snijden en meekoken. Het is een klein beetje bitterder dan de roosjes, maar juist heel erg gezond! Ook kun je de bladeren van bloemkool gewoon eten. Sommige mensen eten ze zelfs rauw als bleekselderij. Was ze goed, snijd ze in stukjes en roerbak ze in een beetje olie met wat kruiden. Je kunt ze door de soep roeren of bij een roerbakgerecht eten.

Wortels

Het loof van wortels, dus het groene gedeelte, wordt wederom meestal weggegooid. Er werd zelfs lang gedacht dat het giftig was! Dit is niet zo, wel zijn sommige mensen er allergisch voor of hebben ze een intolerantie. Je kunt het loof gewoon in stukjes snijden en roerbakken of koken in de soep. Het zit vol vitamine A, dus het is heel goed voor je. Ook kun je het met wat Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten in de blender of keukenmachine doen voor een speciale pesto.

Bietjes

Ook het loof van bieten hoef je niet per se weg te gooien. Hier zit veel calcium, vitamine A en C in. Ook bevat bietenloof veel ijzer. Was, snijd fijn en roerbak met knoflook en kruiden. Hartstikke lekker door verscheidene gerechten!

Lees welke groenteresten je nog meer gewoon kunt eten op de volgende pagina.

Pagina 1/2