04 september 2018
Tjitske

Beschadig je vaatwasser niet!

Misschien heb je deze tip weleens voorbij zien komen: als je vaatwastabletten op zijn, kun je een klein beetje afwasmiddel en baking soda gebruiken. Dit klinkt ideaal, want vaak heb je wel een beetje afwasmiddel op je aanrecht staan voor kleine wasjes, maar als je vaatwastabletten op zijn kun je niks. Toch raden professionals af om deze truc toe te passen om je vaatwasser te beschermen.

Houd het gewoon bij de vaatwastabletten.

Hack

Deze ‘hack’ die het internet rondgaat is een vervanging van je oude, vertrouwde vaatwastabletten. De hack is bedoeld voor als je geen vaatwastabletten in huis hebt, maar wel afwasmiddel en baking soda. Als je hiervan een piepklein beetje gebruikt, wordt je vaat wel schoon maar overstroomt de boel niet. Maar of dit nu wel zo slim is, betwijfelen experts.

Verschil

Er zit een groot verschil tussen afwasmiddel en vaatwastabletten. Vaatwastabletten zijn zo samengesteld dat ze olie en vet af kunnen breken, waarom ze vaak een beetje bleek bevatten. Afwasmiddel is in dat opzicht veel milder, je gebruikt het immers met je blote handen. Ook zijn vaatwastabletten veel sterker omdat er geen borstels of sponzen aan te pas komen.

Afwasmiddel

In de handleiding van de vaatwasser staat duidelijk aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er afwasmiddel in gebruikt wordt. Toch gebeurt dit vaker dan je zou denken. Zelfs een klein beetje afwasmiddel in een vaatwasser gaat vreselijk schuimen door alle beweging. De vaatwasser kan dit schuim niet goed afvoeren én je vaat wordt er ook niet bepaald schoon door. Een nieuwer model kan zelfs gewoon afslaan omdat de sensoren aangeven dat er iets misgaat.

Risico

Het risico dat hier aan vast hangt is dat je vaatwasser stuk kan gaan omdat het moeite heeft met het afvoeren van de zeepbellen. Ook kan er een vettig laagje achterblijven in de machine en de buizen. Als je machine hierdoor stuk gaat, valt dit vaak niet onder de garantie. Miele, bijvoorbeeld, raadt aan om eigen merk tabletten te gebruiken, maar accepteert ook andere vaatwastabletten. Gebruik je afwasmiddel, dan valt dit niet onder de garantie.

Lees ook: Last van brandend maagzuur? Dan moet je deze voedingsmiddelen vermijden!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: TheKitchn | Beeld: Pixabay