En je hoeft er niet eens heel veel van te eten!

Er zijn verschillende manieren om je hart gezond te houden. Sporten is daar een van, maar gezond eten is minstens zo belangrijk. Nieuwe studies tonen aan dat het eten van vier specifieke groenten de bloedsomloop kan bevorderen, wat goed is voor de gezondheid van het hart. Dat maakt de keuze in de supermarkt weer iets makkelijker de volgende keer! 

Vier groenten

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kruisbloemige groenten kan helpen bij het voorkomen van hart- en (bloed)vaatziekten bij oudere vrouwen. Het gaat hierbij om vier specifieke groenten, namelijk: broccoli, spruitjes, bloemkool en kool. De groenten helpen de ophoping van calcium in de bloedvaten te voorkomen, waardoor je hart het bloed beter door je lichaam laat circuleren. Zo’n calciumophoping is de belangrijkste oorzaak van een hartaanval en beroerte. Met deze groenten verklein je de kans op een calciumophoping, waardoor het risico op een hartaanval of beroerte bij oudere vrouwen kleiner wordt.

Nieuwste bevindingen

“In onze eerdere onderzoeken hebben we vastgesteld dat mensen met een hogere inname van deze groenten een verminderd risico hadden op een klinische cardiovasculaire aandoening, zoals een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet zeker waarom”, vertelt hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst. De nieuwste bevindingen geven inzicht in de mogelijke mechanismen die hierbij betrokken zijn. “We hebben nu ontdekt dat oudere vrouwen die elke dag grotere hoeveelheden kruisbloemige groenten consumeren, minder kans hebben op uitgebreide verkalking in hun aorta.”

Vitamine K

Het positieve effect van broccoli, spruitjes, bloemkool en kool is deels te danken aan een belangrijke vitamine die ze bevatten: vitamine K. “Een bepaald bestanddeel dat overvloedig wordt aangetroffen in kruisbloemige groenten is vitamine K”, vertelt Blekkenhorst. “Mogelijk speelt dat een rol bij het remmen van het verkalkingsproces dat plaatsvindt in onze bloedvaten.”

Niet veel nodig

En een klein voordeel voor iedereen die niet zo’n fan is van deze groenten: je hoeft er niet heel veel van te eten om de voordelen ervan te plukken! Volgens Blekkenhorst hadden degenen die meer dan 40 gram gestoomde broccoli of 75 gram rauwe kool per dag aten 46 procent minder kans op de gevaarlijke opbouw van calcium in vergelijking met de deelnemers die weinig tot geen kruisbloemigen aten. Dat broccoli, spruitjes, bloemkool en kool een positief effect hebben, wil niet zeggen dat dat de enige groenten zijn die we moeten eten. “We zouden elke dag een grote verscheidenheid aan groenten moeten eten voor een goede algehele gezondheid en welzijn”, aldus Lauren. 

Lees ook: Keukenhack: zo blijft de groente in je koelkast langer vers

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels