Sara Bergsma

Een flinke tegenvaller voor liefhebbers van deze producten…

Ons hele leven lang is ons verteld dat groenten en fruit supergezond voor ons zijn. Toch zijn er een aantal soorten minder gezond dan jij denkt. Wij vertellen je hier meer over.

Sappige kersen

Hoewel veel mensen dol zijn op kersen vanwege hun zoete smaak, is dit juist het minder gezonde aspect van deze fruitsoort. Genieten van een handje kersen is natuurlijk helemaal oké, maar we raden niet aan om er bakken vol van te verorberen. Kersen bevatten namelijk aanzienlijke hoeveelheden fruitsuikers. Als je een grote hoeveelheid kersen naar binnen werkt, krijg je dus ook (te) veel suiker binnen.

Knapperige maïs

Maïs staat bekend om zijn veelzijdigheid en is een geliefd ingrediënt in verschillende gerechten, van Mexicaanse ovenschotels tot maïspannenkoekjes. Op het eerste gezicht lijkt het een gezonde keuze, aangezien maïs gecategoriseerd wordt als groente. Maar helaas: schijn bedriegt, want ook maïs zit bomvol natuurlijke suikers. Dat onschuldige blikje maïs dat je toevoegt aan je ovenschotel voegt al snel zo’n 180 calorieën toe aan je maaltijd.

Zoete kokos

De meningen over de smaak van kokos zijn verdeeld: de één vindt het heerlijk, de ander walgt ervan. Kokos wordt zowel als noot en als vrucht beschouwd en kan op verschillende manieren gebruikt worden. We voegen het toe aan onze yoghurt, smoothies en curry’s om een lekker zoete smaak toe te voegen. Maar hoe gezond is kokos? Nou, dat valt dus best wel tegen. Je cholesterolgehalte stijgt namelijk enorm door de vetten die in deze kokosproducten zitten, en dat is dus niet heel gezond.

Gedroogd fruit

Het idee dat gedroogd fruit automatisch gezond is omdat het fruit is, is een grote misvatting. In werkelijkheid wordt gedroogd fruit namelijk vaak voorzien van een laagje suiker tijdens het bereidingsproces. Hoewel gedroogd fruit rijk is aan vitamines en daarmee nog steeds een gezondere keuze is dan bijvoorbeeld chips, is het niet verstandig om er onbeperkt van te snoepen.

Lees ook: Zó warm je je restje stamppot op zonder dat het waterig wordt

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock