Desy

Dit is het antwoord!

Is het eigeel van je eidooier groen uitgeslagen en ziet deze er niet meer zo lekker uit? Dan ben je misschien geneigd om hem weg te gooien. Maar is dit eigenlijk wel nodig of kun je hem nog wel prima eten? Kookfans heeft het antwoord voor je!

Is het ongezond om een ei met een groene eidooier te eten?

Hardgekookt ei

Eieren slaan groen uit wanneer je ze te lang of op een hele hoge temperatuur hebt bereid. De kans op een groene eidooier is dus het grootst wanneer je een heel hardgekookt eitje hebt gemaakt. De verkleuring is het gevolg van een chemische reactie die plaatsvindt tussen het zwavel dat in het eiwit zit -deze stof ontstaat tijdens het koken- en het ijzer. Het groen dat ontstaat is ijzersulfide en ontstaat meestal alleen aan de rand van het eigeel. Kook je ze echter veel te lang, dan kan zelfs het hele eigeel groen uitslaan.

Niet te lang koken

Je kunt een groene eierdooier voorkomen door het ei niet te lang te laten koken en de eieren na het koken af te spoelen met koud water. Door het ei af te spoelen met koud water laat je hem ‘schrikken’ en voorkom je dat hij nagaart. Houd voor een hardgekookt maar niet groen eitje een kooktijd van acht minuten aan. Heb je liever een halfzachte eieren, kook ze dan vijf tot zes minuten. Voor een zachtgekookte eieren laat ze drie tot vier minuten in kokend water zitten.

Bewaren

Vraag je je ook altijd af hoe je de eieren moet bewaren? Dat is in ieder geval niet in de koelkastdeur. Dat handige rekje aan de binnenkant van de deur is helemaal niet de beste plek om ze te bewaren aangezien je deze deur regelmatig open en dicht doet. Dit zorgt ervoor dat het ei steeds plotselinge temperatuurverschillen moet ondergaan en dat de eieren uiteindelijk sneller gaan rotten. Om je eieren voor een langere tijd vers te houden kun je ze het beste in de eierdoos, achterin de koelkast bewaren. Dit zorgt ervoor dat ze op een stabiele temperatuur blijven.

Lees ook: Bewaar jij je eieren in de koelkastdeur? Dit is waarom je dat beter niet meer kan doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Wikimedia Commons, Archaic.avenger