Wist je dit al?

Zodra de temperaturen omhoog gaan, lijkt het wel alsof we steeds meer zin krijgen in zoete en zure vruchten. Niet voor niets dus dat de granaatappel de hoofdrol speelt in menig lente- en zomergerecht. En dan wil je natuurlijk geen granaatappel die niet rijp is. Let voortaan op de volgende dingen en je koopt nooit meer een onrijpe granaatappel.

1. De vorm

De vorm van de granaatappel spreekt boekdelen. Je kunt daar al aan zien of hij vers en rijp is. Een rijpe granaatappel is namelijk platter aan de stengel en bloesemuiteinden, terwijl de zijkanten ietwat vierkant lijken. Bij een ‘perfecte’ ronde granaatappel is de kans dus klein dat hij rijp is.

2. Het gewicht

Een rijpe granaatappel is zwaarder dan zijn onrijpe tegenhanger. Dit heeft volgens de experts van de Pomegranate Council te maken met het sap van de vrucht. Wanneer je niet kunt kiezen, kun je ze dus het beste gaan wegen.

3. De kleur

Een onrijpe granaatappel heeft wat groen in de schil, terwijl een granaatappel die rijp is medium- tot dieprood van kleur zal zijn. In de supermarkt maakt dit eigenlijk niet uit, want je kunt er eigenlijk van uitgaan dat de vrucht geplukt werd toen hij al relatief rijp was. Toch is het altijd handig om te weten!

4. De textuur

Leg voortaan een granaatappel met scheuren niet terug in de bak. De schil wordt namelijk veel zachter naarmate hij rijp is. De vrucht zal namelijk in rijpe toestand druk uitoefenen op de schil door het overvloedige sap aan de binnenkant. Hierdoor ontstaan splijten (dit zijn de kleine scheuren).

Lees ook: Foodhack: zo verwijder je de pitjes uit een granaatappel zonder knoeien

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: PureWow | Beeld: Pexels