De 4 gezondheidsvoordelen van ui

Tjitske

Ui heeft veel gezondheidsvoordelen

Ui en knoflook liggen bij de meeste mensen standaard in de kast. Of je nu Italiaans, Mexicaans of Indonesisch kookt, het recept vraagt vaak om ui en knoflook. Uien geven niet alleen lekker veel smaak aan je eten, ze zijn ook nog eens heel goed voor je. Er zijn dus genoeg redenen om regelmatig uien aan je eten toe te voegen.

Gebruik jij standaard uien in je gerechten?

1. Goede bacteriën

We denken meestal liever niet na over bacteriën. Dat zijn toch die dingen waar je ziek van wordt? Niet altijd, want er leven allerlei bacteriën in ons lichaam die ons juist helpen gezond te blijven. In uien zitten prebiotische vezels, die hun werk doen in je darmen. Daar houden ze de darmflora gezond en de bacteriën op peil. Ook zit er een stofje in uien dat de groei van bifidobacteriën stimuleert. Deze bacteriën onderdrukken schadelijke bacteriën in je darmen.

2. Je hart

Er zijn meerdere studies gedaan naar het effect van ui op je bloed. Daaruit bleek dat regelmatig ui consumeren het risico op bloedklonters aanzienlijk verlaagt. Daarnaast zit er natuurlijk geen cholesterol in ui, maar zijn uien wel een goede smaakmaker. Je kunt beter ui toevoegen aan je eten dan extra zout, bijvoorbeeld. Zout is niet goed voor je bloeddruk, maar uien hebben alleen maar gezondheidsvoordelen.

3. Bloedsuiker

Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar onderzoekers hebben ondervonden dat bij proefdieren de bloedsuikerspiegel flink wordt verlaagd door uien. Wetenschappers denken dat het de zwavel in uien is die ervoor zorgt dat je insulineproductie omhoog gaat, waardoor je bloedsuikerspiegel verlaagt.

4. Kans op kanker

Ook dit onderzoek is nog te nieuw om er definitieve uitspraken over te doen, maar wetenschappers van de Universiteit van Guelph hebben het effect van met name rode ui op kankercellen onderzocht. Zij stellen dat uien dankzij de hoeveelheid quercetine en anthocyanine kankercellen kunnen doden. Natuurlijk kunnen ze mensen niet van kanker genezen, maar er wordt onderzocht of het nuttig zou zijn om uien in medicijnen te verwerken. In tussentijd kan het geen kwaad om nog wat ui aan je gerechten toe te voegen om mogelijke kwade cellen te doden.

Lees ook: Deze 7 etenswaren bevorderen je productiviteit

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels