Maayke

Dit is niet het antwoord dat we verwacht hadden…

Een lekker patatje met… mayonaise of ketchup? De keuze is niet altijd even makkelijk. Misschien hou je wel meer van curry, of gaat je hart sneller kloppen voor een patatje oorlog. Goed, we wijken nu te ver af, want voor dit artikel vergelijken we welke van de meest gekozen sauzen gezonder is. 

De populaire fitblogger Teni van Fitbeauty zocht precies uit welke saus gezonder is.

Voedingswaarde
In haar vergelijking bekeek ze de voedingswaarde van 100 gram ketchup en 100 gram mayonaise. De uitkomsten van deze vergelijking zijn nogal… interessant. Als we logisch nadenken, kunnen we inschatten dat mayonaise waarschijnlijk veel meer vet en calorieën bevat dan ketchup. Maar toch is ook ketchup ook lang niet zo onschuldig als je misschien zou denken.

100 gram ketchup 100 gram mayonaise
Aantal calorieën 85 calorieën 669 calorieën
Eiwitten 1 gram 1 gram
Koolhydraten 20 gram 4 gram
Vet 0 gram 72 gram
Suikers 22,8 gram 2,5 gram

Mayonaise
Dat is schrikken, het aantal calorieën in mayonaise is wel een stuk hoger in vergelijking tot de ketchup. Maar dan hebben we het over de meest vette/romige variant van mayonaise. Je kunt ook kiezen voor de yoghonaise, halvanaise, mayonaise 30 procent of mayonaise halfvet. Met deze varianten halveer je al gauw het aantal calorieën per 100 gram.

Ketchup
Tenslotte valt op dat in ketchup wel veel meer suiker zit dan in mayonaise. Als we puur naar het aantal gram suikers kijken zou mayonaise dus een gezondere optie zijn. Maar net als bij de ‘gezondere’ varianten van de mayonaise, heeft ook Heinz ketchupsaus een ‘gezondere’ variant: Heinz Tomato ketchup balanz. In deze fles zitten precies dezelfde ingrediënten als de normale ketchup alleen bevat 15,2 gram suiker in plaats van 22,8 gram. Dat is mooi meegenomen toch?

Lees ook: Wat is gezonder: verse friet of kant-en-klare friet? Dit is het antwoord!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Fitbeauty | Beeld: Pixabay