Niet alleen ongezond voedsel zorgt voor een opgezette buik

We weten allemaal wel dat we een opgeblazen gevoel kunnen krijgen wanneer we los zijn gegaan in een all you can eat-restaurant en allerlei ongezonde, maar wel lekkere dingen, naar binnen hebben gewerkt. Maar wist je dat er ook een aantal gezonde dingen zijn die voor een opgezette buik kunnen zorgen?

Een opgezette buik kan erg pijnlijk zijn.

Opgezet gevoel

Of je nu een bepaalde voedselintolerantie hebt of niet, een opgeblazen buik overkomt ons allemaal weleens. Niet alleen zet je buik op en lijkt het soms alsof je een paar maanden zwanger bent, maar ook pijnlijke steken en winderigheid kunnen om de hoek komen kijken. Kortom: het is oncomfortabel. Om het te voorkomen proberen mensen ongezonde dingen te vermijden, maar nu blijkt dat ook gezonde voedingsmiddelen voor het opgezette gevoel kunnen zorgen.

Kruisbloemige groenten

Voor veel mensen die vaak last hebben van een opgezette buik is al bekend dat ui, knoflook en koemelk kan zorgen voor een opgezet gevoel. Echter zijn er meerdere boosdoeners, namelijk ook kruisbloemige groenten. Dit klinkt wat abstract, maar hierbij moet je denken aan kool, broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes, radijs, waterkers, raap en zelfs rucola!

Waarom slecht?

Deze kruisbloemige groenten zijn erg gezond. Ze zitten boordevol vitamines A, C en K en zijn ook nog eens rijk aan antioxidanten, dus hoe kan het dat je lichaam er niet altijd goed op reageert? In deze groenten zitten zwavelhoudende chemicaliën, die ook wel glucosionlaten worden genoemd. In de darmen worden deze chemicaliën afgebroken, maar in plaats daarvan ontstaan er wel andere verbindingen. Een van die verbindingen is waterstofsulfide en deze boosdoener zorgt ervoor dat er gas ontstaat, waardoor je een opgezette buik kunt krijgen. 

Afzweren

Betekent dit dat je deze voedingsmiddelen niet meer kunt eten wanneer je snel last krijgt van een opgeblazen buik? Welnee, maar het is wel goed om na te denken over hoeveel je hiervan eet. Houd de porties wat kleiner en vul het aan met andere soorten groenten.

Lees ook: Iets te veel gegeten? Dit detox drankje helpt je van het opgeblazen gevoel af

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Body and Soul | Beeld: Unsplash