Sabine

Tegenwoordig zie je in de supermarkten veel soja-, haver-, amandel- en kokosyoghurtsoorten

Eerder was sojayoghurt de enige plantaardige yoghurtsoort die in de schappen van de supermarkten prijkte. Tegenwoordig is dat wel anders. Ook verscheidene haver-, kokos- en amandelyoghurts zijn in het koelschap verkrijgbaar. Hoe gezond zijn die eigenlijk?

Zuivelalternatieven

Supermarkten verkopen vandaag de dag zo’n 25 tot 40 verschillende plantaardige yoghurts en kwarken, zo weet de Volkskrant. Het grootste deel is op sojabasis, maar ook zuivelalternatieven op basis van haver en amandel rukken op. Supergezond zijn de alternatieven – op sojayoghurt na – alleen niet.

Voedingswaarden

In kokosyoghurt zit behoorlijk wat kokos en zoals de voedingsdeskundigen onder ons wel weten is kokos behoorlijk hoog in vet. Zo bevat kokosyoghurt al snel 17,5 procent vet, waarvan 16 procent verzadigd. Ook bevat dit zuivelalternatief maar 1 procent eiwit. Ter vergelijking: yoghurt van koemelk bevat ongeveer 1,5 procent vet en 4 procent eiwit. Ai.

Haveryoghurt

De amandelyoghurt brengt het er al niet veel beter vanaf. Al bevat die wel een stuk minder vet. Zo zit er in de Oatly Havergurt 3,2 procent vet en 1,4 procent eiwit. Nog steeds minder eiwitten dan in koemelkyoghurt.

Een gezond alternatief

Alleen maar kommer en kwel is het overigens niet op de plantaardige yoghurtmarkt. Sojayoghurt is namelijk best een aardig alternatief voor gewone yoghurt. Zo schrijft de Volkskrant dat de voedingswaarde hiervan vergelijkbaar is met de gewone koemelkyoghurt.

Lees ook: Recept: heerlijke yoghurt bowl met zelfgemaakte cacao granola

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Volkskrant | Beeld: Pexels, Gabby K