Marlieke

Een voedingsdeskundige vertelt over de gezondheidsaspecten van de geliefde cocktail

Gin en tonic wordt vaak prachtig geserveerd, smaakt heerlijk en…is goed voor je gezondheid? Alcohol blijft alcohol: het kan schadelijk zijn voor je lichaam en is vaak rijk aan calorieën. Toch weet een voedingsdeskundige te vertellen dat er mogelijk ook gezondheidsvoordelen kleven aan het drinken van een G&T.

Gin en tonic

Laten we beginnen met het slechte nieuws. Gin en tonic bevat — je voelt ‘m al aankomen — gin, een sterke drank met vaak een behoorlijk hoog alcoholpercentage. Zoals bekend wordt alcohol wel in verband gebracht met schade aan de hersenen, verminderde hersengroei en een hoge bloeddruk. Ook heeft de tonic een hoog gehalte aan suikers, wat de cocktail er niet gezonder op maakt. Voedingsdeskundige Rob Hobson brengt gelukkig ook wat positievere berichten in een interview met Women’s Health. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

Vitamine C

Gin is gemaakt van jeneverbessen, kleine vruchtjes die vol zitten met vitamine C. “Tijdens de productie gaat er waarschijnlijk wel wat verloren, maar in combinatie met het schijfje limoen dat erbij geserveerd wordt, kan het helpen om net dat beetje extra vitamine C tot je te nemen”, legt Hobson uit.

Lager in calorieën

In vergelijking met bijvoorbeeld een glas wijn bevat een gin tonic minder calorieën. Probeer je je calorie-inname te beperken, dan is de G&T dus de betere optie op de drankkaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat je met light drankjes of water natuurlijk nog veel lager zit.

Minder last van kater

“In tegenstelling tot donkerdere alcoholische drankjes, zoals rode wijn en bruine sterke dranken, bevat gin geen congeneren, bepaalde stoffen die door het fermentatieproces ontstaan”, weet Hobson. “Congeneren maken katers veel erger.” Een G&T te veel zul je de volgende dag heus wel voelen, maar niet zo erg als een kater van andere drankjes.

Gin is een natuurproduct

“Gin is redelijk natuurlijk, aangezien het eigenlijk een mengsel is van botanische ingrediënten die zo hun eigen gezondheidsvoordelen kunnen hebben”, vertelt Hobson. Denk daarbij aan korianderzaad, citrusschil en engelwortel.

Rusteloze benen

Onrustige benen of kramp in de benen zijn kwaaltjes die bij veel mensen voorkomen. Kinine, een kenmerkend ingrediënt van tonic, zou hiertegen kunnen helpen. Al eeuwenlang wordt kinine gebruikt als krachtig geneesmiddel, onder andere tegen hartproblemen, een kater, diarree en griep.

Drink met mate

Zoals bij elke alcoholhoudende drank het geval is, moet je niet te veel G&T’s achteroverslaan. Toch kunnen we er volgens Hobson maximaal zeven gin en tonics per week inschenken, mits dit onze enige alcoholische versnapering is. “Drink altijd verstandig. Verspreid dit aantal over de hele week en spaar je maximaal aantal glazen niet op voor een grote drankpartij in het weekend.”

Lees ook: Dit zijn de 11 gezondste drankjes voor als je wilt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels