Het is niet zo onschuldig als het lijkt

Het gebeurt regelmatig dat je een blik eten niet helemaal gebruikt in een gerecht en de helft overhoudt. Omdat we het zonde vinden om weg te gooien, zetten we het geopende blikje in de koelkast, om de inhoud ervan op een later moment weer te gebruiken. Je dacht misschien dat dit geen kwaad kon, maar het blijkt heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren! De volgende keer doe je er verstandig aan het eten over te hevelen in een ander bakje.

Het is namelijk erg ongezond!

Tin

Het bewaren van eten in een geopend blik is geen goede idee. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik, kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, snelt dat het oxidatieproces en kan er tin in het eten terechtkomen.

Maagproblemen

Wanneer je eten in blik in de koelkast bewaart en niet in een ander bakje doet, kan er na een paar dagen ongemerkt een flinke hoeveelheid tin achterblijven in het eten. Er kan zelfs een donkere kring van de tin in het vocht ontstaan. Met name zure producten als tomatensaus en fruit in sap zijn hiervoor gevoelig. Hoewel het niet meteen schadelijk is als je een lage dosis tin binnenkrijgt, kan een hoge inname wel voor problemen zorgen. Zo bestaat bijvoorbeeld de kans dat je maagproblemen krijgt. Kinderen krijgen hier sneller last van dan volwassenen.

Lak

Een aantal jaren geleden kwamen de tinproblemen ook al aan het licht, waarna er maatregelen zijn genomen. Inmiddels zijn veel blikken in de supermarkt gelakt. Dat wil zeggen dat er een dun laagje kunststof over het metaal is aangebracht. Hierdoor wordt de kans dat er tin in het eten terechtkomt kleiner. Een nadeel van deze oplossing is dat de scherpe rand van het blik ervoor kan zorgen dat de lak beschadigt, waardoor de tin aan de bovenkant alsnog vrij kan komen. Ook bestek kan dit laagje makkelijk beschadigen. Het blijft dus de verstandigste keuze om je eten in een apart bakje in de koelkast te bewaren.

Lees ook: Moet je boter nu eigenlijk in de koelkast bewaren of niet?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Videostill