Gekristalliseerde honing wordt met deze gouden tip weer vloeibaar

Gebruik je honing niet op regelmatige basis? Dan kan het voorkomen dat je in je keukenkastje kijkt en ziet dat de honing volledig gekristalliseerd is. Niets is zo vervelend, want nu is het nauwelijks bruikbaar. Weggooien is zonde, want dankzij deze gouden tip wordt je honing binnen handomdraai weer vloeibaar!

Die grote suikerhomp krijg je met deze gouden tip weer vloeibaar.

Glucose

Honing is een natuurlijk product en de kristallisatie van dit product is simpelweg de laatste stap in de ontwikkeling van het product. Verschillende factoren spelen mee in snelheid waarop honing kristalliseert. Om te beginnen heeft de concentratie glucose invloed op het proces. Hoe hoger deze concentratie, hoe sneller de honing kristalliseert.

Houdbaarheidsdatum

Ondanks de houdbaarheidsdatum op de honingpotten, zijn ze toch oneindig houdbaar. Dit komt door de lage hoeveelheid vocht en hoge concentratie aan suiker in honing. Bacteriën kunnen door de kleine hoeveelheid vocht de honing niet aantasten. Bewaar je honing op de juiste manier? Dan kun je de houdbaarheidsdatum op de pot negeren, zelfs als de honing is gekristalliseerd.

Honing opbergen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en daarom is het belangrijk dat je honing op de juiste manier opbergt. We weten nu dat een hogere vochtpercentage het kristalliseringsproces van honing kan versnellen. En omdat honing vocht uit de lucht onttrekt, is het van belang om de dop stevig op de pot te schroeven om vocht bij honing te voorkomen. Zit de dop er stevig op? Zet de honing dan op een donkere, droge plek met een stabiele kamertemperatuur, bijvoorbeeld in je keukenkastje. Schommelingen in de temperatuur kunnen er namelijk weer voor zorgen dat het een versuikerde massa wordt.

Gouden tip

Is het kwaad al geschiet en ziet je honing eruit als een harde homp suiker? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het weer vloeibaar te maken. Het wordt afgeraden om je honing te verwarmen in de magnetron. Doordat het in korte tijd aan extreme hitte wordt blootgesteld, verliest het veel gezonde enzymen. De beste manieren om honing weer vloeibaar te maken is door het te verwarmen in een pan met warm wat of door de pot op de verwarming te zetten. Via de pan met warm water is de snellere manier. Zet de glazen honingpot in een pan met warm (niet kokend) water en laat het geleidelijk aan verwarmen. Heb je wat meer tijd? Zet dan de pot één à twee dagen op een verwarmde verwarming. Ook op deze manier maak je de honing weer geleidelijk aan vloeibaar én behoudt het al zijn gezonde enzymen.

Lees ook: Deze Hollandse stamppot is het gezondst

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: videostill