Gekookte pasta over? Zo lang kun je het nog bewaren

Redactie Kookfans

Aha!

Ben je een beetje te optimistisch geweest met het afwegen van je pasta? Dat overkomt iedereen wel eens. Het is natuurlijk zonde om je ongekookte pasta direct in de kliko te gooien… maar blijft het nog wel goed als je het in de koelkast bewaart?

Bacteriën

Volgens het Voedingscentrum kun je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast bewaren. “De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de ‘Bacillus cereus bacterie’. Dat is een bacterie die van nature voorkomt in pasta of rijst, maar het probleem is dat het een zogenaamde ‘spoorvormer’ is. Dat wil zeggen dat die bacterie sporen nalaat en als die sporen zich ontwikkelen kunnen ze toxines produceren”, vertelt Hélène Bonte van het Belgische Federaal Agentschap over de Voedselveiligheid (FAVV).

Overgeven

Van deze toxines kun je ziek worden, je kunt er bijvoorbeeld van gaan overgeven. “Bij risicopersonen, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan het ernstige implicaties opleveren, vooral aan de lever.” Het is dus allemaal niet zo onschuldig zoals het lijkt.

Pasta goed bewaren

Door de pasta goed te bewaren – en dus niet langer dan twee dagen – verklein je het risico om ziek te worden. “Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren. Bij een barbecue raden we aan om de pasta in de koelkast te bewaren en telkens in kleine hoeveelheden op tafel te zetten.”

Lees ook: Kun je aluminiumfolie in de airfryer doen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Libelle | Beeld: Adobe Stock