Hanna Mellema

Goed om te weten!

Als er één keukenapparaat is waar wij nooit genoeg van krijgen, dan is het wel de airfryer. Dit veelzijdige en handige apparaat heeft het koken en bakken van allerlei gerechten zóveel makkelijker gemaakt! Maar, zoals bij elk apparaat, zijn er altijd wat onduidelijkheden over het gebruik ervan. Vandaag beantwoorden we daarom de vraag: kun je aluminiumfolie in de airfryer gebruiken?

Aluminiumfolie in airfryer

De korte versie is: ja, je kunt aluminiumfolie in principe in de airfryer gebruiken. Volgens Reader’s Digest is het hartstikke veilig, mits je het op de juiste manier gebruikt. Zoals bij elk apparaat is het slim om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. Airfryers gebruiken namelijk snelle ventilatoren om hete lucht rond te laten circuleren, en bij lichte gerechten, zoals koekjes, kan het aluminiumfolie losraken en in de airfryer rond gaan waaien. En dat kan weer zorgen voor beschadigingen. Maar, zolang je ervoor zorgt dat het aluminiumfolie gewoon goed blijft zitten, is er niks aan de hand!

Minder krokant

Fabrikant Philips bevestigt dat het inderdaad goed mogelijk is om aluminiumfolie in de airfryer te doen, maar geeft wel een aantal waarschuwingen. “Gebruik zo min mogelijk aluminiumfolie en zorg ervoor dat er genoeg ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht langs het voedsel kan stromen. Bedek de bodem van de mand nooit volledig met bakpapier, aluminiumfolie of ander materiaal. Uw maaltijd wordt alleen gelijkmatig gaar en knapperig als de lucht goed door de mand kan stromen. Als u de bodem van de mand bedekt, neemt de luchtstroom in de mand af, waardoor de gerechten in de Airfryer minder krokant en smakelijk worden bereid.” Aha!

Minder

Je kunt aluminiumfolie op allerlei manier in de airfryer gebruiken. Het zorgt er niet alleen voor dat je eten beter bij elkaar blijft en de smaak extra intens wordt, maar je voorkomt ook dat sappen gaan lekken in de airfryer. Let wel op de volgende vier tips bij het gebruiken van aluminiumfolie in de airfryer:

  1. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de aluminiumfolie goed vastzit en niet losjes rondwappert in de airfryer. Losse stukken folie kunnen door de luchtstroom verplaatsen, wat kan leiden tot brandgevaar of het beschadigen van de airfryer.
  2. Gebruik niet te veel folie: Bedek de mand of lade van de airfryer nooit volledig met aluminiumfolie. De airfryer werkt door middel van het circuleren van hete lucht, en volledige bedekking kan deze luchtstroom blokkeren. Hierdoor gaart je voedsel niet gelijkmatig.
  3. Vermijd zuur voedsel: Aluminiumfolie kan reageren met zure voedingsmiddelen zoals tomaten of citrusvruchten, wat een ongewenste smaak en een doffe kleur kan veroorzaken. Voor deze dingen is het beter om bakpapier te gebruiken.

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Reader’s Digest | Beeld: Pexels