09 oktober 2018

Deze 7 geheimen over de Big Mac kende je vast nog niet

Fastfood geschiedenis zit vol met beroemde hamburgers. Toch is de Big Mac van de McDonald’s wel een van de meest iconische burgers aller tijden. Twee maanden geleden bestond de populaire burger 50 jaar. Dit vierde de fastfoodketen door gratis Big Macs uit te delen. In al die jaren is het de McDonald’s gelukt om veel geheimen rondom de burger te bewaren, waaronder de beroemde Big Mac-saus…

Wij hebben 7 verborgen geheimen rondom de Big Mac kunnen ontdekken en die delen we nu met jou.

1. De bedenker kreeg alleen een gedenkplaat

De Big Mac was in 1967 verkrijgbaar, bedoeld als rivaal tegen het succes van de bekendste burger van de Burger King: The Whopper. Het was McDonald’s franchise-ondernemer Jim Delligatti die dit speciale broodje bedacht en de iconische saus creëerde. Helaas, dankzij de regelingen van het bedrijf, kreeg Delligatti niets meer dan een gedenkplaat toen de Big Mac landelijk ging en de bedrijfswinsten explodeerden.

2. ‘Big Mac’ was niet de originele naam

Delligatti was misschien het brein achter de bekende burger, maar als het op namen aankwam liet hij veel te wensen over. Om de luxe status van zijn nieuwe sandwich te symboliseren, noemde Delligatti oorspronkelijk zijn nieuwe uitvinding ‘The Aristocat’. Dit bleek niet populair bij klanten, dus de naam werd opnieuw gewijzigd in ‘Blue Ribbon Burger’. Pas toen een jonge reclamesecretaris genaamd Esther Rose met de naam ‘Big Mac’ kwam, werd dit het uiteindelijke besluit voor de naam.

3. Big Mac Index

De burger is zo populair dat het een eigen index heeft voor het meten van de relatieve koopkracht van verschillende wereldwijde valuta’s. De Big Mac Index, geïntroduceerd in 1986, was oorspronkelijk bedoeld als een grap, maar is nu een wereldwijde norm geworden die wordt onderwezen aan studenten economie van over de hele wereld.

4. Ultieme Big Mac-fan

Het jaar 2018 is om meerdere redenen een goed jaar geweest voor de bekende hamburger, voornamelijk vanwege het 50-jarig jubileum van de Big Mac. Maar dat is niet de enige reden, want ook de ultieme Big Mac-fan Don Gorske kon dit jaar zijn 30.000ste Big Mac op zijn naam schrijven. De plaatselijke inwoner van Wisconsin heeft elke dag, sinds 1972 een burger gegeten en onderscheidt zich dankzij deze prestatie door meer burgers in zijn leven te eten dan iemand die leeft of dood is.

geheimen Big Mac

Benieuwd naar de laatste drie verborgen geheimen van de Big Mac? Kijk dan snel op de volgende pagina!

Pagina 1/2