Zo geniet je van je vakantie op een bewuste manier

Na een vakantie vol patat, ijs en pizza’s is het voor veel mensen vaak lastig om weer over te schakelen naar een gezond(er) eetpatroon. Maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat je kilo’s aankomt op vakantie en in de periode daarna. Extra lastig, met al die borrels en barbecues in het verschiet. Hoe zorg je er nu voor dat je op gewicht blijft tijdens de vakantie? Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn geeft je enkele tips.

Zo blijf je tijdens je vakantie op gewicht.

Vakantie

Ligtelijn raadt aan om vóór de vakantie al de nodige maatregelen te nemen. Als op vakantie niet alle remmen losgaan, kom je na thuiskomst ook een stuk makkelijker in een gezond eetritme. ”Bedenk wat je nou eigenlijk wil op vakantie met dat eten. Je eetpatroon van thuis voortzetten is natuurlijk niet reëel, dus gun jezelf regelmatig wat extra’s op vakantie. Maar denk niet: ik ben op vakantie, dus alles is geoorloofd”, zegt Ligtelijn. Ook geeft ze enkele tips om van je vakantie geen vreetfestijn te maken:

1. Houd het bijzonder

Kies voor de lekkere dingen die echt iets toevoegen aan de vakantievreugde, zo adviseert Ligtelijn. ”Trek dus niet zomaar de eerste rollen snoep open zodra je in de auto bent gestapt. En ga ook niet om 11.00 uur al taart eten ‘omdat het vakantie is’. Dan ga je eten namelijk associëren met niet-bijzondere situaties.” Lekker eten en snacken ‘bijzonder’ houden is de truc voor een normaal eetpatroon, gaat Ligtelijn verder. Dat is dan ook de truc om na de vakantie weer gezond te eten. ”Als je als regel aanhoudt dat je alleen op bijzondere momenten iets extra’s eet, dan zal je dat op vakantie misschien iets vaker doen, maar kun je thuis weer gemakkelijk het normale ritme oppakken.”

2. Bepaal vooraf wanneer je snackt

Bijzondere momenten zijn bijvoorbeeld borrels, verjaardagen en trakterende collega’s. Maar tegen het einde van de zomer zijn er ineens wel héél veel van deze bijzondere gelegenheden. Wat nu als je ongezond veel van dit soort ‘bijzondere momenten’ hebt? Ligtelijn adviseert: ”Er is geen gouden regel voor hoeveel je wel of niet mag eten, maar probeer voor jezelf heldere keuzes te maken. Je kunt niet overal ja op zeggen. Wat zijn nou echt redenen om buiten de lijntjes te kleuren? Misschien is dat ijsje van je collega niet zo belangrijk als de high tea met je beste vriendin. Bepaal dat vooraf en kijk in je agenda wat een ja of een nee is, zodat je niet steeds met jezelf de strijd aan hoeft te gaan als het moment daar is.”

3. Denk vast na over de dagen na thuiskomst

Die voorbereiding, dus het letterlijk inplannen van (on)gezonde momenten, kan ook direct na thuiskomst al helpen om een vliegende start te maken. ”Blijf niet hangen in die Spanje-setting, maar plan bijvoorbeeld al een sportles in voor de dag na thuiskomst, en zorg dat er boodschappen in huis zijn waarmee je je standaardontbijtje kunt klaarmaken. Dan maak je gebruik van de gezonde associaties die je brein nog kent, in plaats van verwarring te creëren door op een gewoon moment een ongezonde keuze te maken”, aldus de dieetpsychologe.

4. Ga niet op een crashdieet vlak voor de vakantie

Ligtelijn raadt af om vlak voor een vakantie nog even op een crashdieet te gaan om extra strak in je zwemkleding te verschijnen. ”Als je dat doet, riskeer je eenmaal op vakantie het ‘what the hell-effect’: dan laat je je helemaal gaan, komen die verloren kilo’s er weer aan en maak je het jezelf na thuiskomst extra lastig.”

Do’s en don’ts

  • Zorg dat je lekker eten en snacken ‘bijzonder’ houdt, ook op vakantie.
  • Bepaal ‘s ochtends in welke situaties je wel of niet gaat snacken.
  • Heb je je voorgenomen op een bepaald moment níet te snaaien? Houd – voor zover mogelijk – het snackaanbod buiten zicht. Ga op een terrasje met je rug naar de ijssalon zitten, of blijf op een feestje weg van het taartbuffet.
  • Leg vast gezonde producten in de vriezer voor de eerste dag na de vakantie.

Lees ook: Op dieet, maar toch een wijntje? Deze soort bevat de minste calorieën

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash