Yentl Feenstra

Op deze manier pluk je letterlijk de vruchten van je tuin

Fruit is altijd een goed idee. Gezond, lekker, en een makkelijk tussendoortje. Hoe mooi zou het zijn om fruit uit je eigen tuin te kunnen plukken? Dan weet je precies waar het vandaan komt én tuinieren is een superleuke hobby. Het kan echter flink uitdagend zijn, dus we geven je een aantal basistips om je fruitbomen te verzorgen.

 

Fruitbomen verzorgen

Een appelboom snoei je voor de bloei, een pruimenboom juist na de oogst. Elke fruitboom vereist andere verzorging en je kunt geen appels met peren vergelijken. Het is dus allereerst goed om te weten welke soort je in de tuin hebt staan. Wil je nog een fruitboom planten? Dan kun je het beste zo te werk gaan.

Fruitboom planten

Wat is nu leuker dan abrikozenjam maken of een appeltaart bakken met fruit uit eigen tuin? Het hele jaar door kun je fruitbomen planten. Zorg er in ieder geval voor dat de boom na het planten voldoende water krijgt, helemaal als je hem in de zomer in de grond zet. Het voorjaar is het meest geschikte seizoen om je fruitboom wat extra bemesting te geven. Verder is vooral snoeien van belang, omdat dit zorgt voor mooiere vruchten.

Fruitboom snoeien

Snoeien dus! Maar wanneer doe je dat precies? Appel- en perenbomen worden het liefst gesnoeid in de winter, vanaf december tot april, of net voor de vruchten komen, van juni tot en met augustus. Pruimenbomen, kersenbomen en abrikozenbomen vinden het fijn om na de oogst gesnoeid te worden. Een vijgenboom snoei je weer tussen november en februari. Zorg voor een schone en scherpe snoeischaar om ziektes bij de boom te voorkomen.

Zieke fruitboom?

Helaas kan ook je fruitboom ziek worden of last krijgen van een plaag. Houd dus in de gaten of het blad of de vruchten van je fruitboom normaal groeien en of er geen beestjes in jouw fruitboompje wonen. Luizen kun je wegjagen door je fruitboom te besproeien met een stevige straal water. Ook kun je stukken plant met vervelende beestjes zoals rupsen gewoon afknippen en weggooien, voordat ze zich verder in je boom verspreiden. Wel zo leuk als je zélf de oogst kunt opeten!

Lees ook: Dit is waarom je beter geen fruitschaal kunt gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels