Fabiën

We leggen uit hoe het zit

We zijn dol op kaas. Of het nou jonge, oude, Franse, of gesmolten kaas is: het maakt ons niet uit. We eten kaas op onze boterham of maken er een lekkere tosti mee. Maar welke kaas kun je nou het beste kiezen wanneer je een beetje op de calorieën wil letten? Want zit er bijvoorbeeld eigenlijk meer vet in gesmolten kaas? We leggen het je uit.

Natuurlijk proces

Gesmolten kaas op een tosti of een hamburger eten we maar al te graag. Waar we echter niet vaak bij stilgestaan hebben, is dat gesmolten kaas er vaak vetter uit ziet dan ‘normale kaas’. Hoe dit kan? Dat komt doordat de kaas in principe gaat zweten wanneer het een bepaalde temperatuur bereikt. Dit is een natuurlijk proces.

Ander uiterlijk

Vanaf ongeveer 20 graden scheidt kaas vet uit. Dat vet wordt vervolgens zichtbaar aan de buitenkant, waardoor er ‘druppeltjes’ op blijven liggen. Hierdoor lijkt de kaas ineens veel vetter dan voordat je het smolt. Maar eigenlijk is dit in werkelijkheid niet zo. De kaas is niet vetter, want het smeltproces heeft geen effect op de voedingswaarde van de kaas. De kaas ziet er eigenlijk alleen maar iets anders uit.

Tosti of normaal broodje

Waarom een tosti met kaas dan vaak wel iets ongezonder is dan een normaal broodje kaas? Omdat hiervoor vaak een wat vettere kaas wordt gebruikt. Deze smelt immers makkelijker en zal daarom ook smakelijker zijn. Enne, daar komt ook nog eens bij dat je bij een tosti deze vaak lekker in ketchup of curry dipt. Maar gebruik je een normale kaas op je tosti en eet je er geen saus bij? Dan is de gesmolten kaas dus niet ineens vetter dan op een normale boterham. Gelukkig maar!

Lees ook: Hoe wordt het vetpercentage van kaas eigenlijk bepaald?

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels