Het recept voor deze chocoladetaart wordt al jarenlang doorgegeven in de royal family

Chef Darren McGrady was vijftien jaar lang de kok van koningin Elizabeth, prins Philip, prinses Diana, prins Charles en prinsen William en Harry. Aan Delish onthult hij welk familierecept favoriet is bij de Queen en elke verjaardag weer op tafel staat.

Naar authentiek recept

Het recept voor de chocolade-verjaardagstaart waar de Queen zo dol op is, gaat terug tot koningin Victoria (1819 – 1901). Verrassende ingrediënten komen er niet aan te pas. Ei, suiker, bloem, boter, cacaopoeder en room vormen de basis van dit familierecept. Daarvan worden verschillende cakes gebakken die nog eens bestreken worden met chocoladeganache. “De Queen is een echte chocaholic“, vertelt McGrady. “Chocolade stond op elk menu dat we in het paleis hebben gemaakt.” Van deze chocoladetaart krijgt koningin Elizabeth dan ook geen genoeg. “We maakten hem ieder jaar weer voor haar verjaardag.”

De hele familie

Niet alleen Elizabeth eet graag een puntje van de taart. “Toen ik als kok begon in Buckingham Palace werd deze chocoladetaart gebakken voor iedere verjaardag, van de hele koninklijke familie. Pas later kwam ik erachter dat het recept meer dan honderd jaar oud is en ook al zo lang in de familie wordt gebruikt.” Een stukje traditie is het dus zeker. Zelfs met kerstmis, dat tegelijk valt met de verjaardag van prinses Alexandra, mag de chocoladetaart niet ontbreken. “Terwijl er de hele dag door al chocolade gegeten wordt.”

Met de hand

Het beslag mengen doet McGrady gewoon met de hand. “Mensen zeggen weleens tegen me dat ik de handen van Shrek heb. Nou, ze werken in ieder geval uitstekend om mee te roeren.” Verder geeft de chefkok nooit zijn eigen draai aan de chocotaart. “Al die keren dat ik het heb gemaakt, heb ik er niets aan veranderd”, laat hij weten.  McGrady laat zien hoe hij de cakes bakt, snijdt en ondertussen de ganache maakt. “Alsof er nog niet genoeg chocolade in taart zelf zit, maken we ook nog eens een extra chocoladeganache.” Naast de grote hoeveelheid chocolade valt op dat de cake zelf aan de grote kant is. “Je zou verwachten dat de koningin allemaal vrienden uitnodigt om een stukje te eten, maar dat is niet het geval. Meestal viert de Queen gewoon haar verjaardag met prins Philip.” Ook de decoratie bestaat bijna helemaal uit chocolade. Zoals we al zeiden: de koningin is fan van cacao. Wel eet ze volgens McGrady maar een heel klein puntje per keer.

Twee chocoladetaarten

Niet alleen deze taart staat regelmatig op het menu, ook een chocolade-biscuittaart lusten de royals wel. Het recept daarvan vind je hier. Helaas geeft McGrady niet prijs wat de precieze verhoudingen zijn voor de verjaardagstaart. Mocht je een goed inschattingsvermogen hebben, dan is het bekijken van onderstaande video en een beetje experimenteren in de keuken zeker de moeite waard!

Ook leuk om te weten: Op deze bijzondere manier eet koningin Elizabeth een banaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Videostill Delish