Kan je brood beter wel of niet uit je dieet schrappen?

Gevulde paprika’s, couscous salades of rijstwafels: je hebt het op de werkvloer vast en zeker voorbij zien komen. Waar we vroeger rustig hapten van onze ‘gewone’ boterham met pindakaas, schrappen we het nu massaal uit ons dieet. Maar waarom eigenlijk? Is brood echt zo’n dikmaker? Een expert legt het uit.

En welke boterham is de meest verantwoorde keuze?

Keuze is reuze

Ondanks dat we met z’n allen minder brood eten, zijn broden er in meer soorten en smaken dan ooit. De keuze tussen wit en bruin is een stuk uitgebreider geworden, aangezien we anno 2019 kunnen kiezen tussen variaties met speld, noten, lijn- of chiazaad. Klinkt gezond, maar al gauw heb je een flinke eetlepel superfoods door je brood gemengd. Spoiler alert: zo’n ‘hip’ stuk brood bevat bijna net zo veel calorieën als een stuk chocolade. Een gewoon bammetje bedraagt gemiddeld zo’n 82 calorieën, maar met een superfood-variant zit je ruim boven de 100 calorieën.

Koolhydraatarm

Schrap je de boterham uit je dieet? Dan krijg je inderdaad een stuk minder calorieën binnen en val je af. Maar volgens diëtiste Tanja Callewaert is dit niet verstandig. “Een koolhydraatarm dieet – dus een dieet zonder brood – lijkt snel resultaat op te leveren, maar is alles behalve gezond. Koolhydraten zijn de benzine van ons lichaam. De hersenen draaien er zelfs volledig op: bij een tekort eraan krijgen we last van concentratieverlies, een slap gevoel en zullen fysieke prestaties naar beneden gaan.”

Volkoren

Niet verstandig dus, dat schrappen van je brood. Volgens Callewaert is het verstandig te kiezen voor volkoren brood. “Een boterham met een bruin kleurtje lijkt automatisch gezonder, maar dit gaat niet altijd op. Brood mag pas volkoren genoemd worden als het gemaakt wordt van de volledige graankorrel. Van welke graan dan ook gemaakt – haver, spelt – alleen brood dat uit volkorenmeel vervaardigd is, is nutrioneel gezien de juiste keuze. Check hierom altijd de verpakking.” Daarnaast bevat volkorenbrood volgens Callewaert veel waardevolle voedingsstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Dit maakt een volkoren boterham hét juiste voedingsmiddel om gezond te blijven.

Lees ook: 7 tips om van oude boterhammen toch nog een lekker hapje te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash