21 juni 2022

Het uitstellen van het nieuwe statiegeldsysteem zou ‘onzekerheid en chaos’ voorkomen

Vanaf januari 2023 zou er statiegeld gevraagd worden voor blikjes, maar dit nieuwe systeem heeft vertraging opgelopen. Het probleem ligt bij het Afvalfonds, dat deze datum niet gaat halen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zegt enorm teleurgesteld te zijn.

ICT

De vertraging komt door tekorten aan grondstoffen en personeel, zegt Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zij werken aan een innamesysteem in opdracht van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie, meldt het AD. Het blijkt erg moeilijk te zijn om het inzamelsysteem voor blikjes op te zetten. Vooral het opzetten van een goedlopend ICT-systeem is erg ingewikkeld, legt de directeur uit.

Chaos

Het systeem is drie maanden later dan gepland klaar en dan zouden we onze blikjes in kunnen leveren bij allerlei supermarkten en tankstations. Vervolgens krijgen we natuurlijk het statiegeld terug. Op 1 april zou dit systeem klaar moeten zijn en met de drie maanden uitstel hoopt het afvalfonds ‘onzekerheid en chaos’ te voorkomen. Wel zo fijn. “Het ministerie is op de hoogte”, zegt Klein Lankhorst daarover.

Teleurstellend

“Zeer teleurstellend”, noemt Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder andere milieu) het opschuiven van de datum. Ze wil met het fonds om tafel om de afgesproken ingangsdatum alsnog te halen, meldt NU.nl.

Afvalprobleem

Het kabinet besloot begin 2021 om vijftien cent statiegeld in te voeren op blikjes, om het afvalprobleem te verkleinen. Jaarlijks komen er twee miljard blikjes op de markt, die nu vaak in de natuur terechtkomen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het inzamelsysteem moet dat voorkomen.

Lees ook: Voedselwaarschuwing: COOP, Hoogvliet, Spar, Jan Linders en Nettorama roepen deze afbakbroodjes terug

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: AD, NU.nl | Beeld: Pexels