Tjitske

Zo stop je met eten uit verveling

We betrappen ons er allemaal nog weleens op: snaaien uit verveling. Het is avond en we zitten op de bank tv te kijken. Je denkt ‘er mist iets’ en pakt er een kommetje chips bij. Je bent veel meer geneigd om een stuk chocola of chips te pakken dan fruit in zo’n geval. Zonder erbij na te denken breng je je hand naar je mond en voor je het weet is het kommetje alweer leeg. Waarom pakken we liever iets ongezonds en hoe houd je hier mee op?

Waarom doen we dit toch?

Waarom

Er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar waarom mensen eten uit verveling. Toch heeft neurowetenschapper Stephan Guyenet een theorie over de oorzaak: onze hersenen willen graag een stimulans en eten is een van de krachtigste stimulansen voor het menselijk brein. Onze hersenen willen graag gestimuleerd worden, wat ze niet doen als we ons vervelen. Daarom zoeken we de gemakkelijkste stimulans op: eten. Maar waarom doet fruit dan niet hetzelfde als chips of chocola?

Junkfood

Volgens Guyenet activeert junkfood een bepaald onderdeel van ons brein dat een gevoel van beloning geeft. Daardoor komt er dopamine vrij, waardoor we ons goed voelen. Dit proces is vergelijkbaar met harddrugs als cocaïne, maar dan in een veel mindere mate. Dit effect is erg verslavend, waardoor het meestal niet bij één stukje chocola of een handje chips blijft. Daarnaast zorgen producenten ervoor dat eten zo lekker en verslavend mogelijk is.

Verveling

De truc om niet meer te eten als je je verveelt, is om iets anders tegen de verveling te doen. Pak een boek of wandel een rondje of praat met je partner of bel je beste vriend of vriendin. Ga jezelf te rade of je écht trek hebt (is dat het geval, dan zou een gezond tussendoortje ook volstaan) of dat het komt door verveling. Je bewust zijn van waarom je eet is het belangrijkst!

Lees ook: Aardappelpuree over? Maak dan het chique en makkelijke Pomme Duchesse

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels