redacteur

Is het nu goed of slecht voor je om elke dag een eitje te eten?

Over eieren doen verschillende verhalen de rondte. De één vindt het een gezonde keuze en geniet iedere dag van een eitje, volgens de ander zijn eieren juist slecht voor je gezondheid en cholesterolgehalte. Wat is er nu precies van waar? Wij vertellen je precies wat iedere dag een eitje eten met je lichaam doet.

Cholesterol

We leggen je eerst even uit wat cholesterol precies is. Cholesterol is een vetachtige stof die we allemaal hard nodig hebben. Het is namelijk een onmisbare bouwsteen voor de aanmaak van onder andere lichaamscellen, gal en hormonen. De meeste cholesterol wordt aangemaakt door onze lever, maar het andere deel halen we uit voeding. Ook al is cholesterol een belangrijke stof, een te hoog gehalte aan cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om er niet te veel van binnen te krijgen.

Cholesterol in eierdooier

Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag binnen te krijgen. De dooier van een gemiddeld kippenei bevat ongeveer 200 milligram cholesterol. In het eiwit zit de stof niet. Dat betekent dat je prima elke dag een eitje kunt eten, als je voor de rest een beetje oppast met andere cholesterolrijke producten, zoals vette vleeswaren, kazen, boter, margarines en zoete snacks.

Gezondheidsvoordelen eieren

Eieren zorgen dus weliswaar voor een hoger cholesterolgehalte, maar ze bevatten ook een heleboel gezondheidsvoordelen. Eieren zijn namelijk rijk aan eiwit (surprise) en bevat acht essentiële aminozuren die van belang zijn voor de opbouw van spieren. Maar daar houdt het nog niet op. Eieren bevatten namelijk ook goede stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel, zink en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren het geheugen en de cognitieve functies en bevorderen daarnaast de natuurlijke groei van je haar en nagels. Bovendien zitten eitjes boordevol anti-oxidanten die ouderdomsgebonden oogziektes als staar kunnen tegengaan. Last but not least: ze verlagen ook nog eens de bloeddruk. Dat eieren ongezond zijn, is dus een fabeltje!

Balans

Zoals in veel gevallen draait het ook hier om balans. Eieren zijn een bron van proteïne en zijn goed voor je huid, haar en hersenen. Echter: wanneer je de dag graag met een eitje begint, let er dan op dat je wat mindert met vet broodbeleg en zoete snacks. Ach, dat is sowieso natuurlijk geen slecht idee. Wij nemen in elk geval nog een eitje!

Lees ook: Recept: gevulde eieren met krab

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Pexels