Robby

Wat is nu het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Al ver voordat de Sint voet aan land zet zijn de pepernoten en kruidnoten alweer volop verkrijgbaar in de winkel. Dat vinden wij geen ramp, het zal niet de eerste keer zijn dat we een zakje opentrekken als we nog op teenslippers naar buiten kunnen. Nu staat er soms pepernoten op dat zakje, maar een andere keer kruidnoten.

Wat is nou eigenlijk het verschil? We vragen ons dit eigenlijk al jaren af en besloten op onderzoek uit te gaan!

De pepernoot
De Dikke van Dale maakt eigenlijk geen onderscheid tussen de twee en stelt dat de termen ‘pepernoot’ en ‘kruidnoot’ eigenlijk synoniemen van elkaar zijn. Dit klopt niet helemaal, er is wel degelijk een verschil. Als we het hebben over de pepernoot, bedoelen we eigenlijk een soort taaitaai-achtig dobbelsteentje van zachte peperkoek met anijssmaak.

De kruidnoot
Dus niet het halve, knapperige bolletje met speculaaskruiden! Dat is de kruidnoot. Hoewel de naam pepernoten iets anders doet vermoeden, zit in deze pepernoot tegenwoordig geen peper meer. De mix van kruiden van de kruidnoten bestaan uit kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. De koekjes die Piet vaak gooit zijn over het algemeen kruidnoten en dus helemaal niet de pepernoten die altijd en overal bezongen worden!

Weten we dat ook weer! Wij trekken maar weer een zak peper, eehhh, kruidnoten open.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay