Robby

Handige tip: vries je citroenen in!

Wij zijn gek op citroen, het is een heerlijke smaakmaker in talloze gerechten. Ook heerlijk om een scheutje citroensap in een glas water te doen en als schoonmaakmiddel heeft de gele citrusvrucht ook zijn strepen wel verdiend! De citroen zit boordevol vitaminen en dan vooral in de schil. De schil bevat wel vijf keer zoveel vitaminen als het sap van de citroen.

En dit is een van de redenen dat het zo’n ontzettend goed idee is om je citroenen in te vriezen!

Citroen raspen
Haal je gewassen citroenen uit de vriezer wanneer ze volledig bevroren zijn. Rasp de bevroren citroenschil met een fijne of grovere rasp en besprenkel de geraspte schil over salades, noodles, soep, ontbijtgranen, in glazen water of over je ijsje heen. De bevroren schil smaakt véél lekkerder dan een ontdooide citroenschil.

Citroen eten
Oef, die citroenen zijn zuur en daarom niet het meest gangbare fruit om te nuttigen als tussendoortje. Maar daar moet eigenlijk verandering in komen. Door de citroen in te vriezen verliest het een beetje van zijn zuur waardoor ze beter eetbaar zijn, maar daarnaast (en dat is nog veel belangrijker) zijn de gele vruchten supergezond! Zo bestrijden citroenen bacteriën, bevatten ze antistoffen ter voorkoming van kanker, werken ze tegen parasieten en wormen, reguleren ze de bloeddruk én zijn ze ook nog eens goed tegen stress en depressie.

Citroenschil
Als citroenen ingevroren zijn krijgen ze een hele andere smaak en zijn ze een stuk ‘makkelijker’ te eten. Het zuurgehalte neemt iets af en herstelt zich langzamerhand, wanneer de citroen ontdooit. De schil van de citroen is eigenlijk het allerbelangrijkste van de hele vrucht: de schil bevat namelijk 5 tot 10 keer (!) meer vitaminen dan het citroensap. De schil is bevroren best lekker om aan te likken of te laten smelten. Was de citroen wel altijd goed voordat je ‘m in de vriezer stopt!

Snel een plekje inruimen in je vriezer voor een zakje citroenen dus. Heerlijke toepassingen hebben we beschreven, maar een ander voordeel is dat ze ook heel lang vers blijven in de vriezer en altijd kunnen fungeren als ‘ijsblokje’ in je drankje. Geniet en drink citroenwater niet met mate!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gezonder Leven | Beeld: Pexels