Dorien Ypma

Hoeveel chocoladeletters heb jij al gesnoept?

De Sinterklaas lekkernijen liggen vanaf het einde van de zomer alweer in de schappen van de supermarkt of de plaatselijke bakkerij. Kruidnoten, marsepein, speculaas en natuurlijk chocoladeletters. Hoewel we vaak al stiekem één (of twee) chocoladeletters vóór 5 december opsnoepen, krijgen we ook tijdens het vieren van het feest de nodige chocoladeletters cadeau. Nu genieten we daar natuurlijk rijkelijk van, maar het aantal calorieën telt snel op. Maar hoeveel chocoladeletters moet je eigenlijk opeten om een kilo aan te komen? Diëtist Desiré van Kruk vertelde het aan Margriet.

Calorieën

Tijdens het ó zo gezellige avondje van Sinterklaas snoepen we allemaal rijkelijk van de kruidnoten, schuimpjes, banketstaven, chocoladeletters en marsepein. De volgende dag voelen we ons dan ook gelijk tonnetje rond en hebben we het idee alsof we kilo’s zijn aangekomen. Maar om een kilo aan te komen moet je ongeveer 7000 calorieën binnenkrijgen, nog bovenop je normale energiebehoefte. Gemiddeld heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig. Dus maak je geen zorgen, om een kilo aan te komen moet je dus 9000 calorieën per dag eten. Oef! Volgens van Kruk is het dan ook helemaal niet erg om af en toe te snoepen. Toch is het wel van belang om in balans te blijven. Het moet immers geen gewoonte worden om die extra calorieën erbij te eten.

Chocoladeletters

Echter vragen we ons nu nog steeds af hoeveel chocoladeletters je moet eten om een kilo aan te komen. Dat zijn er maar liefst 7,9 van 160 gram. Dit moet je dus bovenop je normaal eetpatroon per dag eten. We zijn benieuwd hoeveel mensen dit lukt!

Hoewel je zou denken dat de kilo’s eraan vliegen bij een witte chocoladeletter en dat je een verantwoorde keuze maakt bij de smaak puur, zit daar echter nauwelijks verschil in. “Het verschil is minimaal”, stelt van Kruk. “Een pure chocoladeletter is niet per se gezonder dan een melk chocoladeletter. Er zit namelijk nog steeds veel toegevoegde suiker in. Ook een witte chocoladeletter zal ten opzichte van één van melk of puur niet veel verschillen in calorieën.”

Sporten

Wanneer je iets teveel chocoladeletters hebt gegeten, kun je dit er natuurlijk ook weer af sporten! Je hoeft namelijk maar één uurtje te fietsen om één chocoladeletter te verbranden. Pak de volgende keer dus de fiets om boodschappen te halen of maak een heerlijke wandeling. Hoewel het misschien makkelijk lijkt, is het natuurlijk niet de bedoeling om helemaal los te gaan tijdens de feestdagen. “Gezonde Sinterklaas lekkernijen zijn er helaas niet zoveel. Mijn advies is om gewoon een klein beetje per keer te eten en jezelf niet elke dag vol te eten met versnaperingen”, zegt van Kurk.

Lees ook: Dít is hoeveel kruidnoten je moet eten om een kilo aan te komen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock