Jasmijn

En dit zijn belangrijke punten om op te letten

We zijn dol op een hardgekookt eitje op z’n tijd. Je kunt bovendien makkelijk ‘vooruitwerken’ met hardgekookte eieren, door er meerdere in één keer te koken. Dat is handig als je met meal planning werkt. Maar hoe lang kun je een hardgekookt ei na het koken eigenlijk bewaren?

Aantal dagen

In een hardgekookt ei zitten verschillende aminozuren, die ervoor zorgen dat je lijf proteïne gaat aanmaken. Geen wonder dat het eten van een hardgekookt eitje vaak wordt aanbevolen. Het is een goede snackoptie, maar kan ook worden verwerkt in diverse gerechten. Hoe lang kun je zo’n ei eigenlijk bewaren? “Hardgekookte eieren blijven in de koelkast tot wel drie dagen goed. Ik zou ze persoonlijk na vier of vijf dagen weggooien”, aldus Herve Malivert (directeur culinary affairs bij het Institute of Culinary Education).

Over datum

Wat is een handige richtlijn om te weten of een hardgekookt ei over datum is? De eerste stap is natuurlijk om eraan te ruiken. Staat de geur je niet aan? Dan kunnen de eieren meteen richting prullenbak. De tweede stap is het uitgebreid bekijken van het uiterlijk van het ei. “Je zult zien dat het ei een slijmerige, plakkerige structuur krijgt en een beetje grijs wordt”, aldus Malivert. Ook dan is een ei rijp voor de kliko.

Punten van aandacht

Iets wat bij gekookte eieren altijd belangrijk is om op te letten, is hoe vers de eieren zijn op het moment dat je ze gaat koken. Oudere eieren gaan sowieso minder lang mee. Het is daarnaast handig om gekookte eieren in hun schil te bewaren als je ze in de koelkast zet, zodat ze niet uitdrogen. Lukt dat niet? Dan is een plastic bakje met een vacuüm deksel ook een goede optie. Zorg er tot slot altijd voor dat je de eieren in de koelkast bewaart, niet in de vriezer. Ze zullen door de vriezer namelijk rubberachtig aanvoelen en hun smaak verliezen.

Lees ook: Dit is waarom eieren verschillende kleuren hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Taste of Home | Beeld: Unsplash, Tamanna Rumee