Esther Reitsema

Anders kunnen ze schadelijk zijn voor je gezondheid

Een rosé biefstukje, een medium rare burger of een rozig stukje varkenshaas: het kan soms heerlijk zijn wanneer een stuk vlees niet helemaal doorgebakken is. En bij sommige vleessoorten kan dat prima, maar bij sommige moet je ook oppassen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Varkenshaas en biefstuk

Denk je nu ‘huh?’, dan kunnen we ons dat goed voorstellen. Het is namelijk juist gebruikelijk om varkenshaas en biefstuk een beetje rauw te laten. Toch staan deze soorten in het rijtje, omdat deze bacteriën bevatten die pas worden gedood wanneer je het vlees goed doorbakt. Het risico is hierbij wel erg laag, dus een keer een sappig medium rare biefstukje is helemaal niet zo erg. Zorg er alleen voor dat je er niet iedere dag je tanden in zet, want dan kan het nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Risicogroepen zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kunnen dit half rauwe vlees beter helemaal laten staan.

Gemalen vlees

Het wordt sterk afgeraden om gemalen vlees als hamburgers, worstjes, gehakt en slavink rosé te bereiden. Dit vlees bevat namelijk bacteriën die pas gedood worden wanneer je het helemaal goed bakt. Bak je alleen de buitenkant aan en laat je het middelste gedeelte (deels) rauw? Dan loop je het risico op een salmonella-infectie. Liever niet!

Kip

Dit wist je misschien al, maar we willen het toch nog even benadrukken: kipproducten kun je alleen eten wanneer het goed doorgebakken is. Er komen namelijk vaak bacteriën in voor die bij een niet goed gebakken stuk vlees kunnen zorgen voor een voedselinfectie. Met als gevolg: juist, misselijkheid, buikpijn en diarree.

Lees ook: Kun je aardappelen met pootjes eten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Maxvandaag | Beeld: Pexels