Yentl Feenstra

En déze variant kun je ongegeneerd blijven drinken

Ga jij voor een espresso, cappuccino, latte macchiato of toch een ouderwets kopje filterkoffie? Iedereen heeft een eigen favoriet. Wij zijn niet vies van een beetje cafeïne – want druk leven, weinig slaap – maar een teveel aan dit oppeppende goedje, is niet bepaald gezond voor je. In welke koffievariant zit nu eigenlijk de meeste cafeïne? Spoiler: het is niet de espresso.

Cafeïnegehalte

Veel van ons denken – guilty – dat een espresso over het algemeen de meeste cafeïne bevat. Het staat bekend als een kleine, sterke shot waarmee je er weer even tegenaan kunt. Toch is dit volgens het Voedingscentrum niet het geval. Een espresso van 30 milliliter bevat ongeveer 40 milligram cafeïne, terwijl een kopje filterkoffie of oploskoffie van 125 milliliter een hoeveelheid van 60 milligram bevat. Een cappuccino of latte macchiato, waar doorgaans één espresso bij in gaat, staat dus ook ongeveer gelijk aan het cafeïnegehalte van een espresso.

Oorzaak

Bovengenoemde cijfers zijn wel gemiddelden, want het ligt er ook aan van wat voor soort boon de koffie is gezet. De Robusta boon bevat bijvoorbeeld bijna twee keer zoveel cafeïne als de Arabica boon.

Ook de manier waarop de koffie wordt gezet is een belangrijke factor in de hoeveelheid cafeïne. Dit komt namelijk vrij als het in aanraking komt met water. Hoe langer het water en de bonen in aanraking zijn met elkaar, hoe meer cafeïne er in je koffie zit. Je begrijpt misschien al waarom filterkoffie de meeste cafeïne bevat; het water loopt langzaam langs de gemalen koffie. De espresso daarentegen wordt onder hoge druk gezet, waardoor het een intense smaak krijgt, maar het contact tussen water en bonen is maar kort (maximaal 30 seconden). Hierdoor is het cafeïnegehalte hier dus lager.

Lees ook: Dit is hoe lang het duurt voor de cafeïne in koffie werkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MaxVandaag, Voedingscentrum | Beeld: Pexels