Jasmijn

En zo kun je ervoor zorgen dat dat sneller gaat

Hier op de Kookfans-redactie gaat er elke dag behoorlijk wat koffie doorheen. Het zorgt ervoor dat we stevig door kunnen werken en gefocust blijven. We weten dat de cafeïne dan zijn werkt doet, maar hoe lang duurt het eigenlijk voor dat gebeurt? En wat kun je doen als je sneller het effect van de koffie wilt voelen?

Een half uur na het kopje koffie

Diëtiste Maddie Pasquariello heeft een duidelijk antwoord op de vraag hoe lang het duurt voor koffie ‘werkt’. “Doorgaans duurt het 45 minuten tot een uur voordat cafeïne volledig in onze systemen is opgenomen”, zegt ze. “Maar na 20 minuten beginnen de concentraties al significant toe te nemen.” Ze vertelt dat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het ‘equilibrium’ (het punt waarop de cafeïneniveaus het hoogst zijn) 15 tot 20 minuten na het drinken van de koffie wordt bereikt. Wel voegt ze daaraan toe dat de resultaten afhangen van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid koffie. Volgens haar kun je 30 minuten na het drinken van de koffie het beste merken hoe goed de koffie werkt.

Zwart en op een lege maag

Het duurt dus wel even voordat koffie daadwerkelijk ‘inkickt’. Op sommige dagen zouden we het effect echter het liefst meteen merken. Wat kun je doen om sneller de werking van koffie te ervaren? Allereerst: drink koffie op het moment dat je nog niets hebt gegeten en doe er geen melk, suiker of zoetjes in. Je lichaam kan zich dan volledig focussen op het opnemen van de pure koffie, waardoor je sneller het effect voelt. Wel is het belangrijk om niet te overdrijven. “Je kunt beter niet meerdere koppen koffie achter elkaar drinken voor je gaat ontbijten, want dan kan het juist negatieve effecten hebben”, aldus Pasquariello.

Voor je gaat dutten

Kies je normaal gesproken voor ‘regular’ koffiebonen of -cupjes? Dan is het zeker het proberen waard om een keer voor een variant te gaan die (een stuk) sterker is. Een variant die erom bekendstaat extra goed te werken, is cold brew (koud gezette koffie). Drink daar eens een groot glas van, wie weet is dat wel een wereld van verschil. Tot slot: doe je weleens een power nap? Drink dan eens een kop koffie voorafgaand aan dat dutje. De kans is groot dat je je na het dutje dan een stuk energieker voelt, omdat dat precies het moment is waarop de koffie zijn werk doet.

Waarschuwingen

Pasquariello waarschuwt wel dat je altijd met koffie moet oppassen, zeker als je niet zo goed tegen cafeïne kunt. Als je dan koffie gaat drinken op een lege maag, kan dat tot trillingen en angstige gevoelens leiden. Als je van jezelf weet dat cafeïne niet altijd goed bij je valt, is het verstandig om de eerste kop koffie te combineren met een kleine snack. Ook geeft Pasquariello de waarschuwing dat je na een zware nacht beter niet té veel koffie kunt gaan drinken, hoe verleidelijk dat ook is. Ook dan kan het namelijk eerder voor een angstig dan een energiek gevoel zorgen.

Lees ook: Steeds meer mensen voegen dit ingrediënt aan hun koffie toe

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash, Nathan Dumlao