Yentl Feenstra

Eet je huid stralend en gezond

Er zijn tig van crèmes verkrijgbaar voor een mooiere huid. Maar schoonheid komt ook deels van binnenuit, toch? Wij geloven van wel. Als je ongezond eet zie je dat namelijk vaak het eerst terug aan je huid. Naast het gebruik van serums en gezichtscrèmes, zijn er ook een aantal fruitsoorten die bijdragen aan een gezonde huid. 

Vitamines, mineralen en antioxidanten

Voedingsmiddelen voor een gezonde huid zijn onder andere voedingsmiddelen die bestaan uit vitamines, mineralen en antioxidanten. Vitamine C is bijvoorbeeld een sterke voedingsstof die bijdraagt aan een goede huidbarrière. Daarnaast zorgt vitamine A voor vermindering van de talgproductie, wat zorgt voor een stralende teint en minder puistjes. Je lichaam maakt vitamine A niet zelf aan, dus je krijgt het alleen binnen via je voeding. Er zijn een aantal fruitsoorten die je hiervoor kunt eten. Dit zijn ze!

Kersen

Kersen bevatten meer antioxidanten dan ieder ander fruit. Ook gaat het hoge vitamine C-gehalte in kersen rimpels tegen, beschermt het de huid en stimuleert het de aanmaak van collageen.

Papaja

Papaja bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen.

Granaatappels

Granaatappelpitjes zitten vol antioxidanten. Deze antioxidanten bevorderen de bloedsomloop waardoor je huid mooi gaat glanzen. Heb je last van een doffe, grauwe huid, dan is dit de tip voor jou.

Aardbeien

Aardbeien helpen tegen een beschadigde huid door UV-straling en gaan huidveroudering tegen. Nóg een excuus om meer aardbeien te eten!

Kiwi

Kiwi bevat veel vitamine C en dat doet veel goeds voor de uitstraling van je huid. Wist je trouwens dat de schil van een kiwi meer vitamines dan de hele binnenkant bij elkaar bevat én je het nog kunt opeten ook? Alleen voor de diehards onder ons, want de smaak en textuur van de schil kunnen een beetje vreemd zijn.

Bananen

Bananen bevatten veel kalium en dit mineraal zorgt ervoor dat het vochtgehalte van je huid in balans blijft. Een droge huid kan een symptoom zijn van kaliumtekort, dus als je hier last van hebt, kan het helpen om dagelijks een banaan te nemen.

Ananas

Het eten van ananas helpt tegen een gezwollen huid en ontstekingen. Het is het enige fruit dat een spijsverteringsenzym genaamd bromelaïne bevat. Ananas wordt in sommige culturen zelfs gebruikt als een medicinale plant!

Lees ook: Recept: gezonde groene smoothie

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: O-vita, NSMBL, W-room | Beeld: iStock