Jasmijn

Altijd leuk, nieuwe dingen leren

Pindakaas: you love it or you hate it. Hier op de Kookfans-redactie hebben we mensen van beide kampen. Of het nu je favoriet is of niet, het is altijd leuk om nieuwe dingen te weten te komen. Wij zetten drie verrassende feitjes over pindakaas voor je op een rij.

1. Het maken van pindakaas kost veel pinda’s en veel water

Voor een ‘gewoon’ potje pindakaas van 350 gram zijn gemiddeld 550 pinda’s nodig. Het zorgt ervoor dat het smeersel behoorlijk wat calorieën bevat, maar daarbij gaat het gelukkig ook om veel gezonde vetten. Vooral als je voor varianten zonder palmolie gaat, is pindakaas helemaal geen slechte keuze.

Naast de grote hoeveelheid pinda’s gebruikt men voor het pellen van die pinda’s behoorlijk wat water. Om 30 pinda’s te kunnen pellen, is gemiddeld 20 liter water nodig. Dat klinkt als verspilling, maar is helemaal niet zo veel als je het vergelijkt met de hoeveelheid die bij andere noten nodig is. Om 30 gram amandelen te pellen is namelijk 290 liter water nodig, voor 30 gram walnoten 270 liter. Pindakaas for the win!

2. Pindakaas is bedacht voor mensen zonder gebit

Dr. John Harvey Kellogg wordt vaak als de uitvinder van pindakaas beschouwd. Hij wilde een manier vinden waarop zijn patiënten die niet konden kauwen toch genoeg vitaminen en eiwitten binnenkregen. Op een gegeven moment kwam hij op het idee om pinda’s voor hen te malen. Daarmee werd de basis gelegd voor de pindakaas die we nu kennen en adoreren.

3. In Europa eet men veel minder pindakaas dan in Amerika

In Amerika wonen veel pindaboeren die leven van de export. In de praktijk vallen de cijfers tegen, want men eet vooral veel pindakaas in Amerika zelf. De laatste jaren groeit de consumptie in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk wel een beetje, maar die cijfers vallen nog altijd in het niet bij die van Amerika. Zou het kunnen komen doordat we pindakaas vaak maar een week lekker vinden en het daarna een half jaar vermijden? Wie weet!

Lees ook: Simpel recept voor wat extra energie: pindakaas-chocoladeballetjes

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Unsplash, Corleto Peanut butter