Redactie Kookfans

Zo kun je je nachtrust verbeteren!

Goed slapen is heel belangrijk voor je gezondheid, maar goed slapen is niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Velen van ons worstelen elke dag met slaapproblemen, dit kan van alles zijn: van moeite met in slaap vallen, tot vaak wakker worden, tot onrustige nachten. Vaak kijken mensen dan naar de externe dingen, het bed, de slaapkamer en noem het maar op. Iets waar je misschien niet aan denkt is je voeding en je levensstijl. Gek eigenlijk, want je levensstijl heeft natuurlijk invloed op je nachtrust. In deze blog kijken we daarom hoe belangrijk voeding en hydratatie is voor een goede slaap.

Kookfans

Eten en slapen: de basisbehoeften van elke mens

Een gezonde levensstijl is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook mentaal. Als je last hebt van slaapproblemen dan kan een gezond dieet en genoeg water heel veel helpen om je beter te laten slapen. Heb je moeite met slapen en vraag je je af hoe je dieet hierbij kan helpen? Begin met goede koolhydraten, koolhydraten spelen een rol bij de aanmaak van serotonine. Dit stofje helpt je om te ontspannen, maar je moet wel de juiste koolhydraten kiezen. Denk aan volkoren granen, quinoa en zoete aardappel, deze gezonde koolhydraten helpen je te ontspannen en dus lekker te slapen. Een lichte snack met voldoende eiwit kan je ook helpen om beter te slapen. Zorg ook dat je niet te veel koffie of thee drinkt voor het slapen. Cafeïne en theïne geven je een boost in energie en dat heb je natuurlijk niet nodig vlak voor het slapengaan.

Hydratatie: de sleutel tot een goede slaap

Genoeg water drinken is heel belangrijk voor je gezondheid en voor je slaap. Maar als je goed wilt slapen, is het belangrijk dat je niet vlak voor het slapengaan nog heel veel water drinkt. Slapen met een volle blaas is verre van ideaal en de kans dat je dan nog eens moet opstaan om te plassen is redelijk groot. Dat wil je natuurlijk liever niet. Dus zorg dat je een paar uurtjes voordat je naar bed gaat niet nog liters water gaat drinken. Een ontspannend kopje thee in de avond kan wel helpen om lekker te slapen. Kies voor een kruidenthee zoals kamille om je te hydrateren en ook nog eens te helpen met ontspannen. Iets wat je absoluut moet vermijden voor het slapengaan is alcohol. Je denkt misschien dat een glaasje wijn je helpt te ontspannen, vermindert alcohol de kwaliteit van je slaap en wordt je alsnog niet uitgerust wakker.

Een rustgevende slaapomgeving: alleen maar het beste voor jouw slaapkamer

Als je je dieet en levensstijl onder controle hebt, moet je alleen nog even zorgen dat je slaapkamer een oase van rust is. Je hebt natuurlijk een fijne plek nodig waar je na een lange dag even heerlijk kunt ontspannen. Gelukkig kun je bij Hypnia terecht voor alles wat je nodig hebt om van jouw slaapkamer de meest comfortabele plek ter wereld te maken. Combineer dat met een gezond dieet en geloof maar dat je heerlijk kunt slapen.

Beeld: Pexels