Hanna Mellema

Gooi ze niet weg!

Je zou het misschien niet verwachten, maar de schil van bijvoorbeeld sinaasappels en citroenen is eetbaar. Is het lekker om ze zo te eten? Nee, dat niet per se. Maar je kunt de schillen wel op allerlei manieren verwerken! Max Vandaag geeft een aantal handige tips waarmee je de schillen van citrusvruchten gewoon kunt eten.

Citrusschil eten

Wanneer je een citrusschil wilt eten, kun je het beste kiezen voor biologisch fruit. Hier worden namelijk geen of weinig bestrijdingsmiddelen op gebruikt, en dat is wel zo gezond. Heb je geen biologische vruchten in huis? Boen de schillen dan eerst goed schoon onder de kraan, zodat je het opgespoten waslaagje zo veel mogelijk verwijdert. Nu is je citrusschil helemaal klaar om te gebruiken!

Schil raspen

De meest populaire manier om citrusschillen te verwerken, is door deze te raspen. Rasp van een sinaasappel, citroen of limoen is heerlijk om te gebruiken in zoete baksels, zoals in deze fruitige ricottataart! Maar ook door de risotto of door een salade geeft de rasp een heerlijk frisse twist. En heb je wel eens citroenrasp over de vis gedaan? Geloof ons, dat is zeker het proberen waard.

Belangrijke tip: zorg ervoor dat je het witte deel onder de schil niet meeraspt. Dit is namelijk een stukje bitterder, en kan de smaak van je gerecht dus op negatieve manier beïnvloeden.

Stukjes schil

Je hoeft de schil van een sinaasappel of citroen niet te raspen om hier wat lekkers mee te maken. Zo kun je stukjes schil verwerken in een marmelade, of een marinade voor vlees of vis. En heb je een heleboel citroenschillen over? Maak er dan limoncello van! Bovendien kun je een stukje citroen- of sinaasappelschil altijd gebruiken als garnering van een cocktail. Hartstikke fancy.

Poeder maken

De laatste optie kost misschien iets meer werk, maar deze is het zeker waard: wist jij dat je citrusschillen tot poeder kunt vermalen? Om dit te doen leg je de schillen op een bakplaat of rek, en laat je ze in een aantal dagen drogen aan de lucht. Om het proces te versnellen kun je ze ook 4 uur in de oven zetten op 75 graden. Vervolgens kun je de schillen met een keukenmachine, vijzel of staafmixer tot een glad poeder vermalen.

Wat je met dit poeder kunt doen? Echt ontzettend veel. Gebruik het bijvoorbeeld om je cake of koekjes een frisse smaak te geven, of verwerk het in hartige gerechten zoals marinades, dressings, groenten, kip, vis en rijst. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees ook: Eten oprapen van de grond: klopt de vijfsecondenregel echt?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels