En dit is hoeveel je moet bewegen om ‘m er weer af te werken

Bij oud en nieuw hoort een oliebol of twee, drie. Heerlijk uit eigen keuken of van je favoriete oliebollenkraam. Dat deze oudejaarssnack niet bepaald gezond is, zal je niet verbazen. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in zo’n oliebol? 

Oliebollen

Een oliebol is natuurlijk niets meer of minder dan een bol deeg die in vet gefrituurd wordt, met eventueel wat krenten. We maken ‘m maar al te graag af met een flinke berg poedersuiker. Tja, als je het zo zegt klinkt het niet echt als een gezonde snack. Toch is er goed nieuws: een oliebol bevat een stuk minder calorieën dan vele andere zoete snacks.

Calorieën

In een oliebol van gemiddeld 65 gram zitten 161 kilocalorieën. Daarvan bestaat 20,8 gram uit koolhydraten en 6,2 gram uit vet (waarvan het grootste deel onverzadigd is). Een grotere oliebol van zo’n 100 gram bevat al gauw 250 calorieën. Maar als je naar andere populaire snacks krijgt, zoals eierkoeken of appelflappen, valt zo’n oliebol nog best mee. In een eierkoek van 100 gram zitten zo’n 287 calorieën en een appelflap telt er zelfs 400. Wil je echt een low cal oudejaarssnack? Dan kun je beter voor een appelbeignet gaan. Een appelbeignet van 55 gram bevat zo’n 100 kilocalorieën.

Beweging

Heb jij je lekker laten gaan met de oliebollen? Dan wil jij natuurlijk weten hoeveel je moet bewegen om die gefrituurde bollen deeg er weer af te werken. Als we uitgaan van één gemiddelde oliebol à la 161 calorieën, komt dat neer op ongeveer een half uur stevig wandelen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar minimaal een half uur is wel aan te raden. Houd jij niet zo van wandelen, dan kun je natuurlijk ook een kwartiertje hardlopen, een half uur fietsen of ruim tien minuten touwtjespringen. Begin je het jaar ook nog eens lekker sportief!

Lees ook: Deze oliebollen maak je gewoon in de Airfryer!

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Oliebollen door www.snack-nieuws.nl onder de licentie CC BY 2.0