Zoveel kopjes thee en koffie mag je naar achter tikken

We beginnen elke ochtend trouw met een straffe bak. Zonder het zwarte goud kunnen we niet zo goed wakker worden. Niet alleen ’s ochtends, maar gedurende de dag houden we de toevoer van cafeïne lopende, die inkakker op het werk moet immers voorkomen worden. Maar hoeveel cafeïne mag je op een dag binnenkrijgen zonder ongezond bezig te zijn?

Cafeïne kan zowel goed als slecht voor je zijn. 

De voordelen

Laten we beginnen met het goede nieuws. Regelmatig een leut drinken zou de kans op hart- en vaatziekten en diabetes verminderen. Dat is nog niet het enige, want je geheugen blijft op de lange termijn beter intact. Tevens zou je mentale gezondheid ook baat hebben bij wat cafeïne. Twee studies toonden aan dat het nuttigen van twee koppen koffie per dag de kans op zelfmoord zou verkleinen. Of dat daadwerkelijk door het bruine goed komt, of dat blije mensen vaker koffie drinken, is onduidelijk. Ook toonde een studie aan dat koffieleuten langer lijken te leven.

De nadelen

Helaas heeft cafeïne ook nadelen. Als je cafeïne binnenkrijgt tijdens je zwangerschap is de kans op een miskraam groter. Ben je een stevige roker en drink je veel koffie? Dan vergroot je de kans op longkanker. Uiteraard kun je ook last krijgen van slapeloosheid als je te veel koffie drinkt. Koffie kan bovendien slecht zijn voor je cholesterollevels.

Conclusie

Genieten van de voordelen van cafeïne maar niet de nadelen? Dan is het belangrijk om het met mate te drinken. De meeste artsen adviseren om tussen de 100 tot 300 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen. Niet meer. Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Gaan je handen trillen na je derde kopje koffie? Drink dan niet meer dan twee koppen koffie per dag. Hoeveel thee en koffie mag je dan precies drinken? We hebben de bekendste dranken voor je op een rijtje gezet.

  • Starbucks en andere koffie: anderhalve kop van 350 milliliter
  • Thee: ongeveer zes koppen van 350 milliliter
  • Cola: 12 blikjes van 350 milliliter (Let op: het is zeker niet aan te raden om elke dag 350 milliliter cola te drinken. Je houdt je dan wel aan de hoeveelheid cafeïne die je binnen mag krijgen, maar je krijgt dan veel te veel suiker binnen.)
  • Red Bull: ongeveer vijf blikjes van 235 milliliter (Ook hier mag je niet te veel van drinken in verband met het hoge suikergehalte)

Lees ook: Met deze 5 simpele tips zet je thuis het lekkerste kopje koffie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels