Maayke

tips kopje koffie

Deze tips maken echt het verschil

Bij een barista of bij dat lekkere koffietentje op de hoek haal je dagelijks de heerlijkste koffie. Maar wat als wij je vertellen dat je deze lekkere koffie ook gewoon thuis kunt maken? Een paar simpele tips maken namelijk wel degelijk verschil tussen een ‘gewoon’ kopje koffie of het professionele bakje koffie van je favoriete koffietent. 

Deze simpele tips gaan je kop koffie thuis écht verbeteren.

Opwarmen

Een simpele, maar zeker een levensveranderende tip: verwarm je koffiemok voor. Dit zorgt er namelijk voor dat je koffie langer warm blijft én dus een stuk lekkerder blijft. Door de warmte van de koffiemok zal de koffie hierdoor langer een volle, intense smaak hebben. Doe de mok dus even kort in de magnetron voordat je ‘m vult met koffie.

Koffiefilter

Maak jij je koffie nog op de authentieke manier met een koffiezetapparaat met filter? Let er dan op dat je de koffiefilter alvast een beetje nat maakt voordat je de gemalen bonen erin doet. Koffiefilters hebben namelijk altijd een eigen smaak en dit kan de koffie beïnvloeden. Maak je het filter eerst nat, dan wordt de smaak van de koffie veel minder aangetast.

Kokend water

Je kookt het water en giet het vervolgens direct over de koffiebonen heen. Voortaan kun je hier beter even mee wachten. Kokend water heeft namelijk een temperatuur van maar liefst 100 graden. Giet je dit direct over de bonen heen, dan zorgt dit dat de bonen direct verbranden en je een bittere smaak aan je koffie overhoudt. Wacht daarom even 2 à 3 minuten, totdat het water is afgekoeld naar een graad of 90. Dit is de perfecte temperatuur voor jouw kopje koffie.

Nieuwe koffiebonen

Wanneer koffiebonen wat langer in een open verpakking in het keukenkastje blijven staan, krijgen ze een vlakke en muffe smaak naarmate ze ouder worden. Kies voortaan voor de kleinere verpakkingen, met iets minder inhoud en wees niet zuinig met het gebruik hiervan. Zo houd je de koffiesmaak optimaal.

De perfecte verhouding

Misschien is dit wel een van de belangrijkste tips: houdt de juiste verhouding aan. Gebruik je 200 milliliter water voor het maken van koffie? Hou het dan op 12 gram koffiebonen. Niet meer, niet minder. Met deze verhouding maak jij thuis het allerlekkerste kopje koffie.

Lees ook: Dit ingrediënt moet je voortaan door je koffie doen in plaats van suiker

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels