Je darmflora zal je dankbaar zijn

Een moeilijke stoelgang, buikpijn of een opgeblazen gevoel: je wordt er niet vrolijk van. Ondanks dat de oorzaak niet altijd direct te achterhalen is, kan er door het eten van de juiste voedingsmiddelen al veel veranderen. Goed nieuws, aangezien twee populaire voedseltrends veel goeds kunnen doen voor jouw darmflora. Wij leggen het je uit!

En het is nog lekker ook!

Onderzoekers

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen onderzochten welke eetpatronen een gunstig effect hebben op de werking van de darmflora. Aan het onderzoek deden zowel gezonde mensen als patiënten met de ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa (een chronische darmontsteking) of het prikkelbare darm syndroom (PDS) mee. Hieruit bleek dat bepaalde voedingssoorten een groei van bacteriën in ons darmstelsel veroorzaken.

Bacteriën

Bacteriën in je darmen? Ja, je leest het goed. Specifieke soorten darmbacteriën hebben een enorm positief effect op de werking van onze darmen. Deze ‘positieve’ bacteriën zijn belangrijk voor je gezondheid. Niet alleen voor een goede spijsvertering, ook trainen de darmbacteriën het immuunsysteem en helpen ze bij de productie van vetzuren die de belangrijkste energiebron zijn voor cellen langs de dikke darm.

Voedseltrends

Door het eten van voldoende peulvruchten, brood, vis en noten zorg je voor een hoog niveau aan darmbacteriën. Deze voedingsmiddelen vind je voornamelijk terug in een veganistisch en mediterraan dieet. Een mediterraan bestaat voornamelijk uit brood, peulvruchten, vis, noten, groenten, rode wijn, fruit en granen. Deze voedingsmiddelen zijn bevordelijk voor de afname van schadelijke bacteriën. Een veganistisch dieet is gebaseerd op plantaardig voedsel. De plantaardige eiwitten uit deze voedselsoorten dragen bij aan de opname van vitamines en aminozuren en helpen bij de afbraak van sommige schadelijke stoffen in de darmflora.

Tegenovergestelde werking

Vlees, geraffineerde suikers en fastfood hebben een tegenovergestelde werking. Deze voedingsmiddelen bevorderen de groei van negatieve darmbacteriën, waardoor een opgeblazen buik of slechte stoelgang op de loer ligt. De hoofdonderzoeker van het medisch centrum in Groningen geeft aan: “Een dieet op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenen en peulvruchten, gecombineerd met matige consumptie van dierlijk voedsel zoals vis, vlees en zuivel is het beste voor je darmecosysteem.”

Lees ook: Deze 4 dagelijkse gewoonten kunnen darmklachten verminderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash