Robby

Wat kan je beter eten: een tosti of een bammetje kaas?

Een van de absolute lunch-klassiekers is toch wel de tosti. Met ham, met kaas of een sjieke variant met mozzarella: wij lusten ze allemaal wel. Maar de tosti heeft een beetje een ongezond imago, je kan beter gewoon een boterham kaas eten, omdat de samenstelling van de vetten verandert als het warm wordt.

Maar is dat wel zo? Wat is nu gezonder; een tosti of een ‘gewone’ boterham met kaas?

Druipende kaas

We kunnen de tosti-liefhebbers gerust stellen: de tosti is niet ongezonder dan de gewone boterham kaas. Wanneer de kaas smelt verandert de samenstelling van de vetten niet. Dat druipende vet op de kaas komt doordat de kaas tijdens het verhittingsproces zijn vet blootstelt, maar het blijft hetzelfde vet als in de normale plak kaas. Wat de tosti wel riskant maakt is dat-ie zoveel lekkerder is met een dipsausje erbij. En daar zit ‘m het gevaar!

Dippen

Wij nemen de tosti het liefst met mayonaise en ketchup en in een eetlepel mayo zitten al snel 120 kCal. Ook ben je bij een tosti sneller geneigd om er een extra plakje kaas op te leggen. En hoe kan het toch dat je na één tosti vrijwel altijd zin hebt in nóg een tosti? Het is voor je lichaam makkelijker om gesmolten kaas en geroosterd brood te verwerken. Die voedingsstoffen worden sneller in je lichaam opgenomen, waardoor je sneller weer trek krijgt.

Lees ook: Dit verrassende ingrediënt zou je eens op je tosti moeten doen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels