Blauwe bes, maak plaats! Deze bes schijnt nog veel gezonder te zijn

Desy

Is de bes nog gezonder dan de blauwe bes?

Bessen staan niet alleen bekend om hun zoetzure, frisse smaak, maar ook om de enorm positieve invloed die de besjes op je gezondheid zouden hebben. De kleine blauwe bes zou tegenwoordig dan ook worden beschouwd als een heus ‘superfood’. 

Maar, er is nog een bes in opkomst!

Blauwe bes

Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, vertelde aan RTL Nieuws dat blauwe bessen inderdaad heel gezond zijn. Zo bevatten de kleine blauwe bolletjes veel vitamine C, wat kan bijdragen aan een gezond lichaam en wat de kans op ziektes zou kunnen verlagen. Maar, zo vertelt Van der Ploeg, ‘het is niet beter of gezonder dan andere stukken fruit.’ Na de hype rondom blauwe bessen is er nu een nieuw soort superfruit opgestaan: de appelbes. Deze zou nog gezonder zijn dan de blauwe bes. Wat is hiervan waar?

Appelbessen

Volgens een onderzoek gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine is de appelbes een veelbelovend stukje fruit. De onderzoekers testten de voordelen van appelbes-extract op HT22 cellen -dezelfde cellen die gevonden worden in de hippocampus van muizen- en induceerden oxidatieve schade op de hersencellen door de applicatie van glutamine. Glutamine staat ook wel bekend als een glutaminezuur en is een belangrijke neurotransmitter, stimuleert de spijsvertering en versterkt het immuunsysteem. Een teveel aan glutamine is daarentegen niet positief en wordt in verband gebracht met Alzheimer, Parkinson en Huntington.

Positieve effecten

De onderzoekers wilden weten of de appelbessen de hersenen kon beschermen tegen de schade die werd toegebracht door een verhoogd glutamineniveau. Ze deden verschillende testen en kwamen erachter dat het appelbesextract de hersenen kon beschermen tegen de dood van cellen veroorzaakt door het verhoogde glutamineniveau. Daarnaast werd het ROS niveau -de oorzaak van oxidatieve schade- verlaagd. Volgens de onderzoekers zou de appelbes dus zeker een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid.

Ander fruit

De appelbes barst van de antioxidanten die allen oxidatieve stress tegen kunnen gaan. Zeker een gezond stukje fruit dus. Maar, een kleine voetnoot is wel dat de appelbes slechts gezond is in een gevarieerd voedingspatroon. Het nadeel van een dergelijk superfruit is dat mensen ander fruit links laten liggen omdat het minder gezond is. Eet dus lekker appelbessen door de yoghurt, maar neem ‘s middags een ander stuk fruit aangezien dit minstens zo gezond kan zijn als de besjes.

Lees ook: Zijn blauwe bessen met recht een superfood?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: BMC Complementary and Alternative Medicine | Beeld: Aronia Choke-berry door YunHo LEE onder de licentie CC0 1.0