Tjitske

Nooit meer onrijpe of overrijpe bananen

Bananen nemen bij veel huishoudens een vaste plek in op de fruitschaal. Daarbij zijn bananen ook het hele jaar door lekker, dus ook in de winter genieten we van de gele gevaartes. Het is alleen wel jammer als je net een tros hebt gekocht waarvan alle bananen nog groen en hard zijn. Of als je een tros koopt die zo bruin is dat je na twee dagen al rotte bananen hebt. Met deze tips kies je altijd de beste bananen!

Altijd lekkere bananen.

1. Kleur

Het eerste keurmerk voor een goede banaan is de kleur. Kies bij voorkeur een tros bananen met een felgele kleur waarvan de uiteinden nog een beetje groenig zijn.

2. Tijd

Bepaal wanneer je de bananen wilt eten voor de optimale keuze. Wil je vandaag nog eentje oppeuzelen? Kies dan felgele bananen zonder groene stukken, met eventueel een paar bruine vlekjes. Deze zijn rijp en zoet. Leg de overige bananen in de koelkast zodat ze niet verder rijpen. Koop je ze nu om over een paar dagen op te eten? Kies dan gele bananen met een beetje groen. Deze zullen na een paar dagen in de fruitmand rijp zijn.

3. Vol en stevig

Rijpe bananen worden een beetje zacht. Kies daarom in de supermarkt volle en stevige bananen. Kijk ook naar de schil en stam: is deze nog heel? Beschadigde bananen rotten sneller.

4. Gekneusd

Laat gekneusde en kapotte bananen links liggen. Een paar bruine vlekjes die lijken op sproetjes zijn prima, maar grote bruine plekken duiden op bruin vruchtvlees. Ook als de schil al kapot is kun je de bananen beter niet kopen.

5. Grijs

Soms worden bananen niet goed bewaard in de toch naar de supermarkt, waardoor ze niet goed kunnen rijpen. Ze waren misschien te koud of te warm. Dit kun je zien aan een lichtgele of zelfs grijzige schil. Laat deze bananen links liggenen kies voor de vrolijke felgele.

Lees ook: Deze vijf groenten moet je koken voordat je ze eet

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels