18 juli 2018

Deze groenten mogen niet rauw gegeten worden

Het is een trend om rauw voedsel te eten: volgens de raw-food aanhangers blijven microben en vitaminen beter bewaard als ze niet tijdens de verhitting gedood zijn. Dit zou rauwe voeding beter maken voor de spijsvertering en en voor de gezondheid. 

Toch zijn er bepaalde groentesoorten die je niet rauw mag eten. Deze groenten moet je altijd koken.

1. Broccoli

Broccoli, spruitjes, bloemkool en andere leden van de koolfamilie kunnen in principe rauw worden gegeten. Helaas worden deze groenten rauw door veel mensen niet goed verdragen. Veel mensen krijgen hierdoor een opgeblazen gevoel en krijgen last van winderigheid. Je kunt deze groenten dan ook het beste koken voor consumptie.

2. Aubergines

In aubergines zit solanine, wat de opname van calcium kan verminderen en zo het maag-darmkanaal kan irriteren. Krijg je last van maagpijn, dan kun je ook last krijgen van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en zelfs braken. Kook je de aubergines dan neutraliseer je de solanine en heb je geen last van eventuele maagpijn.

3. Rabarber

Dat rabarber niet rauw gegeten kan worden ligt eigenlijk voornamelijk aan de bladeren, deze zijn giftig als ze rauw worden gegeten. In principe kun je kleine hoeveelheden rauwe bladeren wel eten, maar liever natuurlijk niet. Rauwe rabarber daarentegen is hartstikke lekker en ook heel gezond.

Wil je weten welke twee groenten je beter kunt koken voordat je ze kunt eten? Lees dan snel verder op de volgende pagina!

Pagina 1/2