Tjitske

Eet jij beschimmeld fruit nog op?

De schappen van de supermarkt en ook de marktkramen liggen er vol mee: zomerfruit. Aardbeien, kersen, bessen en frambozen maar ook perziken en abrikozen. Al dit fruit is heerlijk zacht en zoet en hoort voor ons onlosmakelijk bij de zomer. Eén nadeel: dit zachte fruit zit erg snel onder de schimmel. Kun je beschimmeld fruit nog eten of moet je het meteen weggooien?

Wat doe jij?

Ongezond

Heb jij weleens per ongeluk een beschimmeld besje gegeten? Dan is er absoluut geen reden voor paniek, want mensen met een normale stofwisseling en immuunsysteem hebben hier absoluut geen last van. Mensen met een gevoelige of prikkelbare darm kunnen er wel misselijk van worden, maar dit duurt meestal maar een dag. Houdt de misselijkheid langer aan, dan was er waarschijnlijk meer mis dan een beetje schimmel. Raadpleeg dan je huisarts.

Fruit redden

Nu raden we je niet aan om ernstig beschimmeld fruit op te eten. Dit smaakt natuurlijk niet lekker! Maar heb je een bakje aardbeien waarvan een paar beschimmeld zijn, dan kun je het grootste gedeelte vaak nog wel eten. Gooi de beschimmelde stukken weg en controleer de rest. Snijd ze voor de zekerheid ook open, want schimmel kan bij zacht fruit ook binnenin het vruchtvlees gaan zitten. Daarom kun je bij zacht fruit niet gewoonweg de schimmel wegsnijden. Bij hardere stukken fruit kun je vaak wel het aangetaste stukje wegsnijden en de rest opeten.

Voorzichtig

Was je fruit altijd goed voordat je het eet. Eet je fruit met een harde schil? Dan kun je ook een borsteltje gebruiken om het schoon te schrobben. Snijd voor de zekerheid fruit in stukken, zodat je zeker weet dat er geen schimmel aan de binnenkant zit. Was fruit vlak voordat je het eet, anders is de kans groter dat het snel bederft.

Conclusie

Een beetje schimmel eten is niet erg, maar het smaakt vaak niet lekker. Om jezelf een plezierige eetervaring te gunnen, kun je het toch beter wegsnijden of weggooien. Maar, het is zonde om onaangetast fruit ook weg te gooien, alleen omdat het in hetzelfde bakje zat als beschimmeld fruit. Dat kun je nog prima eten!

Lees ook: Zijn de uitlopers van aardappelen gezond of ongezond? Dit is het antwoord

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Elle Eten | Beeld: Videostill Appie